CNV Vakmensen


Welterusten Nederland!

22 juli 2010

De onderhandelingen over een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn gestrand.

Paars-plus, zat het er in? Ik vind het jammer dat een paars-pluskabinet van de baan is, mede omdat het beste voor Nederland is dat er snel duidelijkheid komt over wat voor kabinet er komt.

Als het gaat om samenwerken, cao-onderhandelingen of het formeren van een kabinet zijn er veel parallellen te trekken. Ik heb geen ervaring met kabinetsformaties, maar wel met cao-onderhandelingen. Zodra je gaat onderhandelen, weet je dat je compromissen moet sluiten. Anders onderhandel je niet, maar neem je een standpunt in.

Urgentie
De vraag bij de formatie is dus: moet je er uit komen? En daar zit het verschil met de cao. Je kunt niet zomaar aan de cao-tafel zeggen:'dan gaan we maar met anderen onderhandelen'. Zou de urgentie van het hebben van een goede regering nou niet juist de drijfveer moeten zijn voor politieke partijen om er uit te moeten komen?

Wijsheid
En tja, dan kan ik dus respect hebben voor mevrouw Halsema en de heer Pechtold. Zij hebben de wijsheid om in te zien dat hoe langer deze onrust duurt, des te groter de kans dat het algemene landsbelang wordt geschaad.

Wijsheid in onderhandelen is dus sterk genoeg zijn om niet alleen vanuit je eigen belang te redeneren. En andere partijen ervan weten te overtuigen dat het belang van mensen centraal moet staan. Dat is immers altijd je gezamenlijke belang en de overeenkomst waarop je elkaar altijd vindt.

De volgende fase
Nu mag de heer Lubbers gaan kijken wie er niet mee willen onderhandelen. Voorlopig worden er geen besluiten genomen in dit land, roept de (demissionair) Minister van Economische Zaken (terecht?). Nieuwe industriepolitiek daar doet ze niets aan, dat is voor mijn opvolger. Dat klinkt mooi, maar de concurrentie wacht niet. Die gaan wel verder op alle andere terreinen. Nederland moet uitkijken dat het geen slaapland wordt!

Jaap Jongejan
Voorzitter CNV Vakmensen

---