Nieuw gietbedrijf in Drunen op voormalig Wärtsilä terrein

22/07/2010 11:00

Wärtsilä Netherlands B.V.

Wärtsilä Netherlands B.V. heeft een deel van de voormalige gieterij (de gebouwen grenzend aan de Lipsstraat en deel van de inventaris) in Drunen verkocht aan een groep investeerders. Deze groep investeerders zal daar het bedrijf Gieterij Drunen starten. Dit bedrijf gaat zich richten op de productie van gietstukken op basis van non ferro, ferro en nikkel legeringen. Wärtsilä en de Gemeente Heusden hebben samen met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) actief samengewerkt met de groep investeerders om de verkoop mogelijk te maken. Hierdoor wordt er werkgelegenheid en kennis op het gebied van gieten behouden in de regio. Het bedrijf verwacht medio september te kunnen starten.

Het nieuwe bedrijf Gieterij Drunen zal gevestigd worden in een deel van de voormalige gebouwen van Wärtsilä Netherlands op het terrein in Drunen. Bij de start, zullen er circa 10 tot 15 mensen werkzaam zijn in de gieterij. Aan een groep voormalige Wärtsilä medewerkers wordt de mogelijkheid geboden om te solliciteren. Zij zijn met hun vakkennis en ruime ervaring van het gieten een zeer goede aanwinst voor de nieuwe gieterij.

Het productportfolio is anders dan het productportfolio van de gieterij van Wärtsilä Netherlands. Wärtsilä hield zich voornamelijk bezig met het gieten van scheepsschroeven, maar Gieterij Drunen zal zich gaan richten op de productie van gietstukken op basis van nikkellegeringen, non-ferrolegeringen en ferro-legeringen, zoals gietstaal, roestvrijstaal en hittebestendig staal. De markten waar Gieterij Drunen zich op gaat richten zijn de maritieme sector, offshore, petrochemie, electriciteitscentrales, pompenbranche en machine-industrie. Op basis van de overgenomen inventaris is het maximale stuksgewicht van de gietstukken is ongeveer 10 ton voor de ferro legeringen en ongeveer 35 ton voor de non ferro legeringen. In de toekomst zullen enige aanpassingen gedaan worden, waardoor het stuksgewicht hoger komt te liggen.

Hoewel de producten gericht zijn op andere markten, zien de investeerders goede kansen voor het nieuwe bedrijf. Deze kansen worden ingegeven door de overgenomen inventaris en de vakkennis die de nieuwe medewerkers, na jarenlang te hebben gewerkt bij Wärtsilä, met zich meebrengen.

De komende periode zal het terrein van Wärtsilä Netherlands een enorme verandering ondergaan. Het terrein van Gieterij Drunen zal worden afgescheiden van de nog aanwezige activiteiten van Wärtsilä in Drunen, waardoor Wärtsilä Netherlands een nieuwe ingang zal krijgen aan de oostzijde van het huidige terrein. Op dit terrein zal het door Wärtsilä op te richten Technology & Services Centre gaan komen.

Het reeds bestaande Metal Valley (een samenwerkingsverband tussen LDM, SAPA en Wärtsilä Netherlands) krijgt er met de start van Gieterij Drunen een nieuwe partner bij.

Wärtsilä in het kort

Wärtsilä is in de maritieme en energiemarkten wereldleider van complete voortstuwings- en energieoplossingen voor de gehele productlevensduur. Door de nadruk te leggen op technologische innovaties en het nastreven van optimale efficiëntie, maximaliseert Wärtsilä de milieuvriendelijke en economische prestaties van de schepen en energiecentrales van zijn klanten.

In 2009 heeft Wärtsilä met ruim 18.000 medewerkers een omzet behaald van EUR 5,3 miljard. Wärtsilä heeft wereldwijd 160 vestigingen in 70 landen en staat genoteerd aan de NASDAQ OMX in Helsinki, Finland.





http://www.wartsila.com/netherlands