Ministerie van Defensie

Oud-militair tijdens Vierdaagse onderscheiden voor rol homo-emancipatie

22 juli 2010, 10.44 uur

De Roze Voorloper, een onderscheiding voor mensen die een lans braken voor acceptatie van homoseksualiteit binnen de samenleving, is gisteren tijdens de Vierdaagse uitgereikt aan oud-militair Eduard van Groenestein. Hij was in 1957 een van de eerste militairen die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit.

Groenestein was ook een van de grondleggers van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. De uitreiking vond plaats op Roze Woensdag, het feest in Nijmegen op de tweede loopdag van het wandelevenement.

Roze Woensdag wordt sinds 2002 gevierd. Met het feest wil Stichting Roze Woensdag de aandacht vestigen op een normaliter onzichtbare groep. Toch is het volgens Agnes Lewe, voorzitter van de stichting, een feest voor iedereen.

Verloop tweede dag

In tegenstelling tot de eerste dag was het gisteren prima loopweer. De temperatuur bleef rond de 27 graden steken. De ronde liep door Wijchen en omgeving. Gisteren startten er 155 militairen minder dan dinsdag. 4393 militairen begonnen de mars vanaf Heumensoord en 262 vanaf de Wedren in het centrum van Nijmegen.

Nieuwe startprocedure

Met ingang van vandaag wordt elke loper bij de start gescand en ontvangt hij een individuele knipkaart. Op de route wordt niet gescand, in plaats daarvan wordt de kaart geknipt. Bij binnenkomst dient elke loper zijn knipkaart in te leveren, waarna hij zijn persoonlijke eindscan krijgt.