Rijksoverheid


2500 EA DEN HAAG

Datum 22 juli 2010
Betreft
RIVM analyse Noord Oost Groningen

Geachte voorzitter,
Op dinsdag 29 juni 2010 heb ik tijdens het spoeddebat over Noord Oost Groningen toegezegd u de uitkomsten van de door het Rijkstinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitgevoerde bereikbaarheidsanalyse van de regio Noord Oost Groningen toe te sturen. Via deze brief informeer ik u over de uitkomsten. Om de actuele bereikbaarheidssituatie in Noord Oost Groningen inzichtelijk te krijgen heb ik het RIVM gevraagd een aantal scenario's uit te werken op basis van de beschikbaarheid van het aantal SEH's en de consequenties voor de bereikbaarheid van de acute zorg binnen 45 minuten voor de inwoners in de omliggende gebieden indien één of meer SEH's hun deuren zouden sluiten. De analyse heeft betrekking op het gebied van de drie volgende ziekenhuizen: De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) locatie Delfzijl (voormalig Delfzicht Ziekenhuis), de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) locatie Winschoten (voormalig St. Lucas ziekenhuis) en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. De analyse levert de volgende resultaten op.

1 Als alle drie de SEH's van de ziekenhuizen in Noord Oost Groningen open blijven, dan zijn er geen inwoners in de provincie Groningen waarvoor de normtijd van 45 minuten wordt overschreden.

2 Ook als het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal de SEH zou sluiten, kan nog steeds iedereen woonachtig in de provincie Groningen binnen 45 minuten per ambulance een SEH bereiken.

3 Hetzelfde geldt ook voor een eventuele sluiting van de SEH van de OZG locatie Winschoten.

4 Bij sluiting van de SEH van de OZG locatie Delfzijl kunnen 1.200 inwoners niet meer binnen 45 minuten met een ambulance naar een SEH worden gebracht.
Sluiting van twee van de drie SEH's in de regio Noord Oost Groningen leidt altijd tot een situatie waarbij er mensen zijn die niet meer binnen de normtijd van 45 minuten per ambulance naar een SEH kunnen worden gebracht. Curatieve Zorg
Ons kenmerk
CZ/TSZ+3012404
Pagina 2 van 2

5 De sluiting van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en de OZG locatie Winschoten leidt tot 9.095 inwoners die niet mee rbinnen 45 minuten per ambulance een SEH kunnen bereiken.

6 Bij sluiting van de SEH van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en de OZG locatie Delfzijl gaat het om 1.200 inwoners die niet meer binnen 45 per ambulance een SEH kunnen bereiken.

7 Bij sluiting van de SEH van de OZG locatie Winschoten en het OZG locatie Delfzijl zijn er 9.255 inwoners die niet meer binnen 45 minuten per ambulance een SEH kunnen bereiken.

8 Als alle drie de SEH's in Noord Oost Groningen worden gesloten dan wordt voor 19.640 inwoners de normtijd van 45 minuten overschreden. Uit de analyse van het RIVM blijkt dat in de huidige situatie de OZG locatie Delfzijl als enige ziekenhuis in de regio 'gevoelig' is voor 1.200 inwoners. Dit betekent dat bij sluiting van de SEH van dit ziekenhuis 1.200 mensen uit de omgeving niet meer binnen 45 minuten een SEH binnen 45 minuten kunnen bereiken. Als bijlage bij deze brief stuur ik u eveneens het briefrapport van het RIVM. In het briefrapport worden de bovenstaande resultaten uitgebreid van een toelichting voorzien.
Ik hoop u met het bovenstaande voldoende duidelijkheid over de situatie te hebben gegeven.

Met vriendelijke groet,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink