Gemeente Nieuwegein

Over rozen gaat het bestaan van marktmeester niet: het betekent vroeg opstaan en de dagen zijn lang. Toch zou Ramon Solar niet meer anders willen. "Het omgaan met mensen en het leven buiten wil ik niet meer missen. Tussen muren voel ik me niet op mijn gemak, ik zou de vrijheid missen die ik nu van de gemeente krijg."

Ramon voelt zich Europeaan, is (onder andere) van Spaanse origine, maar is geboren in Rotterdam. Daar was hij vijf jaar marktmeester, waarna hij in Spanje twee jaar zelf als koopman op de markt stond. Daarna kwam hij terug naar Nederland om in Nieuwegein aan de slag te gaan.

Als ´Spanjaard´ had hij het de eerste tijd na het verlies van Oranje op het WK voetbal niet gemakkelijk. "Wat doe je nou joh," roept de bloemist naar onze fotograaf, "ga je nu die Spanjaard fotograferen?? Dat verdient hij niet, ga weg man!" Maar de boosheid is gespeeld. Zoals broers die elkaar plagen. Haat bestaat niet op de markt, maar gemoedelijkheid en gezelligheid des te meer.

Sociaal aspect

"Dat sociale aspect is enorm belangrijk," zegt Ramon, "en dat wordt maar al te vaak vergeten. Bijvoorbeeld door de overheid, die vindt dat een markt kostendekkend hoort te zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Vooral oudere mensen komen er graag. Zonder markt zou hun sociale leven een stuk minder zijn, het is dus niet zo raar als de overheid hierop zou bijspringen. Maar ook jongere mensen beseffen vaak niet hoe gezellig de markt nog is. Als ze op vakantie zijn, dan gaan ze daar naar de markt. Voor de gezelligheid. Maar terug in Nederland telt gezelligheid opeens niet meer. Mensen hebben veel minder een band met elkaar, je merkt dat aan alles. Ze komen niet naar de markt voor een praatje met elkaar, net zoals ze minder naar de kroeg gaan. De koopman is eigenlijk de barman van de markt."

Nog tijdens het interview komt het sociale aspect van de markt voorbij. "Ha, hoe gaat het?" groet Ramon vrolijk een passant op krukken. Dat hij eigenlijk midden in een interview zit, maakt niet uit: Ramon praat altijd met de mensen. Het gaat goed met de passant, ondanks dat hij eigenlijk nog niet zo ver mag lopen en ondanks dat de karatetrap van Nigel de Jong in de WK-finale een "grote schande voor het voetbal" is. Die De Jong komt er bij deze meneer niet meer in. "Een donkerrode kaart, dat had-ie moeten hebben!"

Telsell-achtige verkopers

Doet Ramon dan niets anders dan praten, de hele dag? Natuurlijk wel. "De markt op zaterdag begint voor mij al om half zes. Ik ontvang de kooplieden, alles moet op tijd op de juiste plek staan, de elektra moet in orde zijn, etcetera. Daarna volgt het kopje koffie. En dat is niet alleen voor de gezelligheid: hier merk ik het bijvoorbeeld als er irritaties zijn, of hoor ik goede ideeën. Daarna zet ik ´meelopers´ op hun plek, dat zijn marktkooplieden die nog geen wekelijks vaste plaats hebben."

"En ook wijs ik de standwerkers hun plaats. Dat zijn telsell-achtige verkopers, zij zijn eigenlijk de entertainers van de markt. Ze krijgen de beste plaatsen, maar daar moeten ze wel wat voor doen. Een paar uur pauze nemen, dat kan niet, en ik let daar ook op. Verder ben ik de hele dag de vraagbaak van kooplieden en bezoekers."

En daarnaast heeft Ramon als ambtenaar ook nog administratieve taken: wie is er, wie is afwezig, en zijn er nog brieven van mensen waarop de gemeente antwoord moet geven?

De zaterdagse werkdag eindigt voor Ramon om een uur of zeven ´s avonds, maar op andere dagen is dat wat vroeger. "Dat heeft een groot voordeel. Zo kan ik mijn zoon op tijd naar de wielrentraining brengen!"

Markten in Nieuwegein

Dag Plaats
Dinsdag Muntplein (Batau)
Donderdag Nieuwegein Zuid (Oud-Vreeswijk)
Zaterdag Markt bij Cityplaza (Centrum)