Gemeente de Waard




IHC Merwede maakt as voor historische molen De Regt passend

Onder toeziend oog van de voorzitter van Stichting Herstel Korenmolen De Regt, Sjoerd J. Veerman, is op donderdag 15 juli de bewerking van de bovenas/wiekenas gestart op de langeassenbank bij IHC Merwede in Kinderdijk. De as moet worden aangepast om gebruikt te kunnen worden bij de renovatie van de korenmolen De Regt aan de Lekdijk in Nieuw- Lekkerland. Het peneind moet worden ingekort.

De as, die ruim 5 meter lang is en op de kop een diameter heeft van
1.40 meter, kun je echter niet op elke draaibank kwijt. IHC Fabrication, onderdeel van IHC Merwede, heeft in de machinefabriek in Kinderdijk de mogelijkheid gezien om de as toch te bewerken door gebruik te maken van de combinatie van een draaibank en een kotterbank. Jan Kees Boer Transport B.V. zorgt voor het transport van de as naar IHC Merwede en weer terug. Beide partijen sponsoren deze operatie voor de stichting.

De eerste fase, het herstel van het technische gedeelte binnen, de betonnen stelling en het muurwerk zal eind van dit jaar zijn afgerond. De molen is dan maalvaardig op de elektromotor. Daarna zal de tweede fase, het compleet maken van de molen met kap en wieken, van start gaan. Het belangrijkste onderdeel dat voor de tweede fase benodigd is, is de wiekenas op het juiste formaat.

Oorspronkelijk komt de as uit de molen Overwaard no 2 die in 1984 is afgebrand. De as is altijd bewaard gebleven en de haarscheuren, die het opliep tijdens de brand, zijn in 1990 gerepareerd. Sinds de reparatie lag de as opgeslagen bij de Stichting Wereld Erfgoed. Nu de restauratie van Korenmolen De Regt vordert en men is aanbeland bij de tweede fase, doneert de Stichting Wereld Erfgoed de as aan de Stichting Herstel Korenmolen De Regt.

Het doel van de stichting is het in ere herstellen en behouden van Korenmolen De Regt. Historisch gezien is de molen uniek. De molenaar Willem de Regt was dat eveneens. Hij stond bekend om zijn innovaties in zijn molen en schreef daar regelmatig over in de diverse vakbladen.

De bewerking van de as zal komende week afgerond zijn en worden vervoerd naar het bouwterrein bij de molen. De as zal tijdens fase twee van de restauratie in de molen worden geplaatst. De verwachting is, dat de molen in 2014 weer compleet gerestaureerd opgeleverd kan worden. Dan is er in totaal 16 jaar op en af aan gewerkt met veel steun van buitenaf.

Kijk voor meer informatie over de molen op www.molenderegt.nl.