Inspectie Verkeer en Waterstaat


Ongedeclareerd vervoer van gevaarlijke stoffen beboet

Nieuwsbericht | 22-07-2010

De rechtbank in Rotterdam heeft maandag 19 juli 2010 een transportbedrijf uit Groot-Brittannië en een vrachtwagenchauffeur uit Nederland geldboetes opgelegd van respectievelijk 10.000 euro, waarvan 2.000 euro voorwaardelijk, en 1.000 euro. Zij kregen deze boetes vanwege het niet aanmelden van gevaarlijke stoffen aan boord van een zeeschip (ongedeclareerd vervoer).

De zaak kwam aan het licht tijdens een controle van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Het transportbedrijf had de vervoerde gevaarlijke stoffen niet aangemeld bij de ferrymaatschappij. Ook was de vrachtwagencombinatie aan de buitenzijde door de vrachtwagenchauffeur niet voorzien van de voor het vervoer van gevaarlijke stoffen benodigde vervoersetiketten. Het strafrechtelijk onderzoek is uitgevoerd onder leiding van het Functioneel Parket.

Het niet aanmelden van gevaarlijke stoffen aan boord van een passagiersferry levert een groot risico op voor mensen aan boord, de veiligheid van het schip en de bestrijdingwijze bij een incident door hulpdiensten. IVW gaat naast de reguliere controles de komende maanden extra toezien op het juiste vervoer van gevaarlijke stoffen op zeeschepen tussen Groot-Brittannië en Nederland.