Gemeente Eindhoven

Nieuw horecastappenplan stelt veilig uitgaan centraal

Veilig uitgaan centraal stellen en meer duidelijkheid voor ondernemers. Dat zijn de twee belangrijkste kernpunten van het nieuwe Horecastappenplan 2010 van de gemeente Eindhoven. Zo is er beter maatwerk mogelijk als er wapens worden aangetroffen in een horecagelegenheid. Ook zijn de stappen bij het overschrijden van de sluitingstijd duidelijker.

Het Horecastappenplan is gemaakt in overleg met de Eindhovense horeca. Het laat zien hoe gemeente, politie en Openbaar Ministerie optreden als er in de horeca overtredingen worden begaan. Zo kent het plan een duidelijk overzicht van de stappen die worden gezet bij verschillende overtredingen. Daarbij kan het gaan om het ontbreken van een exploitatie- of terrasvergunning, maar ook brandveiligheid, heling en drugs. Dit stappenplan biedt houvast voor alle betrokken partijen.

Veilig uitgaan

Om drie redenen was het nodig het oude stappenplan aan te passen. Ten eerste door de actuele wet- en regelgeving op zowel landelijk als lokaal niveau. Zo zijn de Eindhovense regels over de handelsvoorraad van coffeeshops in het plan verwerkt. Verder moest Veilig uitgaan, één van de prioriteiten uit het Eindhovense veiligheidsbeleid een plaats krijgen. Tot slot stonden belangrijke speerpunten als geluidsoverlast en alcohol en jongeren niet in het oude plan.

In het nieuwe plan zijn, in overleg met de Eindhovense horecaondernemers, ook twee knelpunten weggenomen. Zo is de duur van een waarschuwing opgenomen. Deze geldt voortaan twee of drie jaar. Ook is duidelijker omschreven op grond van welke `ernstige incidenten' de burgemeester kan ingrijpen ter bescherming van de veiligheid en gezondheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om geweldsdelicten, steek- en schietincidenten.

In het nieuwe plan is ook duidelijker aangegeven welke stappen volgen bij verschillende overtredingen.

De werking van het stappenplan in de praktijk is een terugkomend agendapunt tijdens het maandelijkse SHE-overleg van de Stichting Horecabelangen Eindhoven, Polyground, politie en de gemeente. Het plan is een beleidsregel en het treedt in werking na publicatie in het Gemeenteblad.