Watersportverbond - KNWV

Podiumwisselingen bij kampioenschappen Lelystad

donderdag 22 juli 2010

Na een volle wedstrijddag zijn de drie podia van de
zeilkampioenschappen in Lelystad gewisseld. Bij het WK Yngling kwam de vloot tweemaal in actie, wat tot een nieuwe koploper leidde. De deelnemers aan het EK Splash en Europacup Flash zeilden drie races. Het Splash-veld met 149 boten wordt nu door Tobias Tanis aangevoerd.

Foto UrbanBocker.nl WK Yngling: Team Haven terug aan kop
Hoewel de Yngling-klasse eigenlijk een rustdag had, kwamen de 52 kielboten toch tweemaal in actie. De zeilcondities waren goed en er moest nog een race worden ingehaald. Hidde-Jan Haven, Don van Arem en Miguel Karsters hadden de vorm te pakken. Het trio scoorde twee twee plekken en voert daarmee opnieuw het klassement aan. Ook al is de voorsprong met zeven punten wat royaler, Haven neemt nog een slag om de arm: "We moeten nog drie races. Morgen kan het zo weer andersom zijn."

Volgens stuurman Haven was de ochtendwedstrijd lastig: "In het eerste kruisrak moest je echt links zitten." Dat deed de NED 124 van Sander Zwanenburg prima en zij wonnen dan ook de wedstrijd. Tijdens de tweede wedstrijd was het windpatroon verder vergelijkbaar met die van de ochtend. Dit keer eindigde het team van Haven achter het Duitse drietal Thorsten Schutt, Bea Peters en Kai Morwinski. Deze oosterburen zijn de eerste buitenlanders die tijdens dit WK een eerste plaats pakken.

Europacup Flash: Van Zalinge verstevigt koppositie
De klassementleider in de Europacup Flash-klasse, Igor van Zalinge, zette vandaag zijn constante reeks resultaten voort. Met een 5-2-1 gaat hij nu stevig aan de leiding. "Het was lastig, met name de laatste wedstrijd", blikt Van Zalinge terug. "Toen zakte de wind er helemaal uit en zat iedereen in zijn kuipje. Er kwam op links een bui aan. Gelukkig zat ik aan de linkerkant en mijn concurrenten rechts. Zo heb ik mijn voorsprong kunnen vergroten. De andere races waren moeilijker. Ik kwam steeds niet zo heel goed boven, ongeveer rond de twaalfde plek. Ik vaar voor de wind meestal goed, waarmee ik steeds wat naar voren kon schuiven. Mijn concurrenten hebben vandaag ook wat steken laten vallen." Dirk-Jan Korpershoek zeilde vandaag constant voorin en kon eindelijk zijn OCS aftrekken. Hij klom op naar de tweede plaats, gevolgd door Frank Cornelissen.

Foto UrbanBocker.nl EK Splash: Intense strijd om medailles
De top vijf in het Splash-veld met 149 deelnemers zit na zes races nog altijd dicht bij elkaar. Tobias Tanis nam vandaag de leiding over, op een punt gevolgd door Bart Lambriex. Die staat weer op gelijke aantal punten met Gabriël Wempe. De Nederlands Kampioen van 2009, Wietse Pijlman, klom op naar de vierde plaats overall. Hij zette een constante serie van 8-3-1 neer Voor Pijlman, die inmiddels al de overstap naar de 420 maakte, bleef de laatste race spannend tot op de eindstreep: "We lagen met vier boten heel dicht bij elkaar en ik ben met een halve meter voorsprong gefinisht. Dat was aardig knijpen."

Het eerste eentje ging vanochtend naar Nienke Jorna. Vorig jaar werd ze bij de Splash-dames tot wereldkampioen gekroond en begin 2010 kreeg ze in Nieuw-Zeeland het brons omgehangen. Jorna over haar eerste wedstrijd van vanochtend: "Ik had van te voren een plan gemaakt. Ik wilde naar rechts, want daar stond meer druk. Vervolgens draaide de wind ook nog eens naar rechts en kon niemand meer voorlangs." Ze ging als eerste rond de bovenboei en wist die positie te behouden. Celine Heukensfeldt Jansen staat nu als beste meisje op de zevende plaats. Jorna neemt de elfde positie in.

Top drie EK Splash na zes races, inclusief een aftrek:


1. NED, Tobias Tanis, 19 punten

2. NED, Bart Lambriex, 20 punten

3. NED, Gabriël Wempe, 20 punten Top drie Europacup Flash na zes races, inclusief een aftrek:


1. NED, Igor van Zalinge, 15 punten

2. NED, Dirk-Jan Korpershoek, 24 punten

3. NED, Frank Cornelissen, 35 punten
Top drie Open WK Yngling na zeven races, inclusief een aftrek:


1. NED, Haven/Van Arem/Karsters, 20 punten

2. NED, Otte/Oost/Deen, 27 punten

3. USA, Ingalls/Pellegrini/Chafee, 34 punten

Foto's UrbanBocker.nl


* Kijk voor het bericht van de wedstrijddag van dinsdag op Sailreport.nl:
http://www.sailreport.nl/nieuws/lastige-wedstrijddag-zeilkampioensc happen-in-lelystad.

* Meer informatie over het evenement: www.championshipssailing.org.
* Informatie over Splash en Flash: Website SKON

* Over de Yngling: www.yngling.nl