Stichting Aids Fonds

Wereld Aids Conferentie Wenen

Mensenrechtenprijs voor prostitutieprogramma in Macedonie

22-07-2010
Project in Macedonië waar Soa Aids Nederland nauw mee samenwerkt krijgt mensenrechtenprijs

Op de18e Internationale Aids Conferentie in Wenen is bekend gemaakt dat HOPS de international Award for Action on HIV/AIDS and Human Rights ontvangt. Soa Aids Nederland heeft een samenwerkingsrelatie met deze Macedonische organisatie die met prostitué(e)s werkt.

Erkenning
De prijs is een erkenning voor de grote bijdrage die HOPS heeft geleverd om de rechten van prostitué(e)s te verbeteren en om ze toegang te geven tot gezondheidsvoorzieningen, maatschappelijke hulp en juridische bijstand. HOPS is in 1997 begonnen met een spuitomruilprogramma voor drugsgebruikers. Het was de eerste in zijn soort in Macedonië. Later heeft HOPS haar werkterrein verbreed naar die van prostitué(e)s.

Verplichte hiv-test
In 2008 startte HOPS een campagne na een politieinval waarbij prostitué(e)s gearresteerd werden. De politie dwong ze tot een hiv-test en een test op hepatitis C en publiceerde fotos en videos van de prostitué(e)s. De campagne van HOPS zorgde ervoor dat de houding van de politie ten aanzien van prostitué(e)s verbeterde en de politie beter reageerde op geweld gericht op de beroepsgroep.