Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

start

Maai- en baggerwerkzaamheden van start

In augustus gaan de Zeeuwse waterschappen van start met het maaien en baggeren van water-lopen in het buitengebied. De werkzaamheden duren tot december, onvoorziene omstandigheden zoals extreme regenval voorbehouden. Door jaarlijks te maaien en eens in de acht jaar te baggeren, houden de waterschappen de bodem op diepte en blijft de afvoer naar de gemalen gewaarborgd.

Alle waterlopen in het beheersgebied van de Zeeuwse waterschappen worden gemaaid. Op de volgende locaties wordt gebaggerd: in de omgeving van Sint Maartensdijk, Dreischor / Zonne-maire, Goes / Kapelle, Kortgene, Middelburg / Oost-Souburg, Ovezande, Oostburg / Groede, IJzendijke, Axel / Terneuzen en Graauw.

Vrije werkstrook en kwetsbare gewassen
Om efficiënt te werken is het van belang dat het werk aaneengesloten kan worden uitgevoerd. Daarom verzoekt het waterschap om obstakels langs waterlopen weg te halen zodat er een vrije werkstrook voor de maai- en baggermachines beschikbaar is. Agrariërs die willen beginnen met ploegen of zaaien, terwijl de aanliggende waterloop nog niet gemaaid of gebaggerd is, kunnen contact opnemen met het waterschap. Bepaalde waterlopen kunnen dan met voorrang gemaaid of gebaggerd worden. Agrariërs met kwetsbare gewassen, zoals pas ingezaaid graszaad, dienen dit te melden bij het waterschap.

Voorkomen van schade
Om schade aan eigendommen te voorkomen verzoekt het waterschap aan eigenaren en grond-gebruikers om over de waterloop hangende takken te verwijderen en afrasteringen die het werk kunnen belemmeren te verplaatsen. Uitmondingen van afvoerbuizen en van drainages mogen niet in de waterloop uitsteken, maar moeten in het talud zijn weggewerkt. Ook vraagt het waterschap om vistuigen zoals fuiken uit de waterlopen te verwijderen. Hiermee wordt beschadiging voorkomen, zowel aan eigendommen van particulieren als aan machines van het waterschap.

Informatie
Voor meer informatie over het maaien of baggeren kunnen mensen contact opnemen met de afdeling waterbeheer van het waterschap, bereikbaar via het centrale telefoonnummer 088-2461000 (lokaal tarief). Er is ook een gratis folder `baggeren in het buitengebied' beschikbaar. Op www.wze.nl/baggeren en www.wszv.nl/baggeren staan kaartjes van de baggergebieden.

Middelburg, 22 juli 2010