Gemeente Laarbeek


Vergunningsvrije bouwwerken na 1 oktober 2010

LAARBEEK - Voordat u gaat bouwen, is het belangrijk om te weten of u een vergunning nodig heeft voor uw bouwwerk en of het past binnen het bestemmingsplan. Dit voorkomt dat u achteraf alsnog een vergunning moet aanvragen, of dat het bouwwerk zelfs (gedeeltelijk) moet worden afgebroken. Op 1 oktober 2010 treedt, gelijktijdig aan de nieuwe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), het Besluit omgevingsrecht (Bor) in werking. Hierdoor wordt de categorie vergunningvrije bouwwerken groter. Mogelijk heeft u dan voor uw bouwwerk geen vergunning meer nodig.

Wanneer heeft u geen vergunning nodig?
De Wabo gaat uit van vergunningsplichtige en vergunningvrije bouwactiviteiten. De huidige categorie licht bouwvergunningplichtige bouwwerken vervalt daarmee. Als u aan alle voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen voldoet, mag u bouwen zonder dit bij de gemeente te melden. Hoe weet u nu of uw bouwwerk vergunningsvrij is? Dat is niet heel gemakkelijk uit te leggen, omdat er veel verschillende voorwaarden zijn om rekening mee te houden. Op www.laarbeek.nl > wonen en leven > Wabo vindt u acht informatiebladen van het ministerie van VROM over veelvoorkomende bouwwerken, zoals dakkapellen, schotelantennes, erfafscheidingen en aanbouwen. In deze informatiebladen leest u wanneer deze bouwwerken vergunningvrij zijn en wanneer niet (vanaf 1 oktober 2010). Dat een activiteit als vergunningsvrij is aangemerkt, betekent niet dat er geen andere regels gelden. Zo blijven het bouwbesluit en de zogenaamde excessenregeling uit de gemeentelijke welstandsnota als voorwaarden gelden om vergunningsvrij te mogen bouwen. Indien u twijfelt, kunt u het beste even direct contact opnemen met de gemeente.

Meer informatie
Op de website van gemeente Laarbeek kunt u digitaal een brochure raadplegen, waarin op eenvoudige wijze staat hoe u een omgevingsvergunning aan kunt vragen. Deze brochure vindt u op www.laarbeek.nl > wonen en leven > Wabo. Ook vindt u hier de informatiebladen over specifieke bouwwerken. Binnenkort zijn de brochure en de informatiebladen ook af te halen bij het gemeentehuis Laarbeek in Beek en Donk. Voor meer informatie over vergunningsvrij bouwen na 1 oktober 2010 kunt u zich per e-mail of telefonisch wenden tot de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, team bouwzaken, via e-mail: teambouwzaken@laarbeek.nl, of telefoon: 0492 469 700.

Klik hier voor meer nieuws

Gemeente Laarbeek | Koppelstraat 37 | Beek en Donk | T 0492 469 700 | E gemeente@laarbeek.nl