Provincie Utrecht

Provincie test duurzame daken

Groene, witte daken en gevels, zonnepanelen, zonnecollectoren en andere slimme daktechnieken kunnen een bijdrage leveren aan energiebesparing en opwekking, verbetering van de luchtkwaliteit, meer groen in de wijk en koeling op hete dagen. De provincie Utrecht start komende maand met haar partners 4 proeven. De resultaten worden in het voorjaar van 2011 verwacht. De resultaten zijn de basis voor een voorstel voor opschaling van bewezen technieken.

De daken en gevels worden getest op isolatie, energieopwekking, waterberging, filteren van fijn stof, geluidsdemping, vermindering van warmte uitstraling van het gebouw en het afvangen van CO2 en NOx.

Waarom slimme daken en gevels?

In onze dorpen en steden is het enkele graden warmer dan in het buitengebied tijdens hete zomerse dagen. Hitte veroorzaakt gezondheidsrisico's zoals hittestress (bij vooral senioren) en slechtere lucht. Tijdens droge hete periodes brengt water koeling. Het opvangen van water tijdens stortbuien die voorkomen in hete periodes is belangrijk. Verder is de verwachting dat energieprijzen de komende jaren verder zullen stijgen. Slimme daken bieden oplossingen. Voor energiebesparing, voor lagere energierekeningen, beperking hittestress, waterberging, koeling, geluidsdemping, verbetering van de luchtkwaliteit en vergroening van steden en dorpen in de provincie.

Proeven in Woerden, Utrecht en Amersfoort

Op de daken van de jaarbeurshallen in Utrecht wordt 4000m2 aangelegd zoals witte daken en technieken voor afvangen van stikstof. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Jaarbeurs en gemeente Utrecht. De technieken worden in augustus en september aangelegd.

Op het dak, 1000 m2, van Oudenoord 700 te Utrecht van de Hogeschool Utrecht, direct aan het spoor, worden energieleverende daktechnieken getest door studenten. Ook deze proef is uniek in Nederland door zijn omvang en diversiteit aan duurzame energieleverende technieken. Installatie van de eerste technieken vindt plaats in augustus. In de loop van het eerste trimester zullen de resterende technieken geïnstalleerd en bemeten worden.

Op het dak, 1500 m2, van het Kalsbeekcollege in Woerden worden coolroofs getest. De eerste technieken zijn al geïnstalleerd. Op hete dagen zijn dit jaar al temperatuurdalingen van vijf graden gemeten zonder inzet van airco's.

In Amersfoort volgt een proef op en tegen het gebouw van Stichting One Planet aan het Stationsplein. Hier wordt voor een oppervlakte van 300 m2 groene gevels en daken getest.