Gemeente Vlaardingen


Wijkparticipatieprijs - Babberburen

22-07-2010 |
"In Babberspolder vinden we het belangrijk de bewoners bij elkaar te houden", zegt Dicky Jochems van wijkinitiatief Babberburen. "We zijn een wijk in herstructurering dus er is veel onrust in de buurt." Dicky is één van de initiatiefneemster van het project dat bewoners welkom heet in de buurt. Met bewoners Corrie Kortland, Dieny Huizer en Sabina Jurjewicz van Het Bureau Welzijnsprojecten vertelt ze over hun project. "Babberburen is vier jaar geleden ontstaan na de nieuwjaarsmarkt van de gemeente. De Westwijk stond toen met een vergelijkbaar project op de nieuwjaarsmarkt, namelijk 'bewoners begroeten bewoners' en dat vonden we zo'n goed idee dat we het zijn gaan invoeren in onze eigen wijk."

Dieny, Dicky, Sabina en Corrie van de Babberburen Dieny, Dicky, Sabina en Corrie (op de foto ontbreken: Koos Reijerkerk, Nel Jordaan en Adri Bal) - foto Ron van Rossum

De bedoeling van Babberburen is om nieuwe wijkbewoners welkom te heten in de wijk. "In totaal zijn we met z'n zevenen en in duo's bezoeken we nieuwe bewoners met een 'welkomsttas'. Daar zitten allerlei leuke en handige dingen voor als je net verhuisd bent. Vooral kinderen zijn gek op de cadeautjes en snoepjes die in de tas zitten. De tas hebben we ontworpen in samenwerking met HBWP en de inhoud wordt gesponsord door gemeente en Waterweg Wonen."
"Waterweg Wonen stuurt ons regelmatig een lijst met nieuwe huurders", aldus Dicky. Babberburen kondigt zichzelf vervolgens per brief aan, met daarin de datum en het tijdstip van het bezoek. Over het algemeen worden de bezoekjes erg gewaardeerd. Soms hebben de nieuwe bewoners het bezoek uitgebreid voorbereid met lekker eten voor de Babberburen. Van verse koekjes tot exotische broodjes, de babberburen maken het allemaal mee. Ze leggen aan de nieuwe bewoners uit wat er allemaal in de tas zit en vertellen over de buurt. Soms maken ze mensen wegwijs in de stad met behulp van de plattegrond. En soms zijn de mensen die we hebben aangeschreven niet thuis, dan komen we helaas voor niks. Maar het project werpt zeker z'n vruchten af, bewoners voelen zich welkom in de wijk en de dames (en heren) van Babberburen worden enthousiast begroet in de wijk.

"In de zomer lassen we een pauze in", zegt Dieny. "En in september gaan we weer van start." Corrie lacht: "We vinden het geweldig om te doen maar het is soms best zwaar. Vaak moeten we vier hoog en eerst even uithijgen voor we naar binnengaan."

"In de toekomst willen we naast huurders ook de kopers van de nieuwe wijk welkom gaan heten, maar het is lastig om te achterhalen wanneer er nieuwe bewoners in de koopwoningen komen", zegt Sabina. Babberburen reikte in de afgelopen jaren al 300 welkomsttassen uit.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000