Gemeente Soest

Plastic inzameling loopt voorspoedig

22 juli 2010

In de eerste helft van 2010 is in Soest al bijna net zoveel plastic afval ingezameld als in het gehele jaar 2009. Tot en met juni 2010 is 112 ton plastic afval ingezameld. In 2009 werd in totaal 122 ton plastic ingezameld. De gemeente Soest schat in dat over heel 2010 meer dan 200 ton plastic afval gescheiden wordt ingezameld.

In juni 2009 startte de gemeente Soest met de huis-aan-huis inzameling van plastic afval. Daarvoor kon ook al plastic afval gescheiden worden ingeleverd bij enkele containers en op De Schans.

Het inzamelresultaat per huishouden stijgt nog steeds. Eind 2009 bedroeg dat 9 kilo plastic per huishouden per jaar. Nu is dat resultaat 11 kilo per huishouden per jaar. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 40 kilo plastic verpakkingsmateriaal per jaar.

Proef

Sinds afgelopen juli is de gemeente in samenwerking met Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) begonnen met een proef in de wijken Soestdijk, 't Hart en Klaarwater. In die wijken wordt gedurende een half jaar 1 x per 2 weken plastic aan huis opgehaald in plaats van
1 x per 4 weken.

De gemeente hoopt dat hierdoor een inzamelresultaat van 15 kilo per huishouden kan worden bereikt. Indien dat het geval is, dan zal de gemeente overwegen deze hogere frequentie in de gehele gemeente toe te passen.

Bronscheiding

Het systeem in de gemeente Soest waarbij het plastic afval eerst gescheiden wordt voordat het wordt verwerkt, wordt bronscheiding genoemd.

Een aantal Noordelijke en Limburgse gemeenten hebben gekozen voor nascheiding van plastic afval. Zij zijn van mening dat deze methode beter en goedkoper is. De gemeente Soest heeft, samen met de andere Utrechtse gemeenten, gekozen voor bronscheiding van plastic afval.

Bronscheiding levert namelijk een veel schonere, beter te recyclen produkt op dan nascheiding. 90 procent van plastic afval uit bronscheiding wordt gerecycled tegenover ongeveer 10 procent gerecycled plastic uit nascheiding. Veel plastic dat via nascheiding uit het restafval wordtgehaald, moet dus alsnog weer worden verbrand met alle kosten van dien.