Nederlands Jeugdinstituut


Vooral aandacht voor jonge moeders

Nederlands Jeugdinstituut presenteert dossier `Jonge ouders'

Vergeleken met andere landen krijgen weinig ouders in Nederland op jonge leeftijd een kind. In 2008 kregen in Nederland 2351 tienermeisjes hun eerste kind. In 2009 waren er in Nederland in totaal 3168 tienermoeders. Omgerekend zijn dit iets meer dan 6 moeders per 1000 meisjes in de leeftijd van 15-19 jaar. Omdat jonge ouders over het algemeen een uitzondering zijn, krijgen zij te maken met stigmatisering en bestaan er minder voorzieningen voor hen. Juist die voorzieningen zijn nodig zodat jonge moeders hun opleiding met een diploma afronden en zo een breed toekomstperspectief houden. Dit en meer is te vinden in het nieuwe digitale dossier `Jonge ouders' van het Nederlands Jeugdinstituut.

Vooral jonge moeders in beeld

Zwanger zijn en een kind krijgen is voor iedereen een grote overgang, maar op jonge leeftijd is de verandering nog groter. De stappen naar een volwassen en zelfstandig leven moeten versneld worden gezet. In beleid en in onderzoek bestaat veel aandacht voor de alleenstaande jonge moeder. Terwijl er ook veel jonge ouderstellen zijn die hun kind samen opvoeden. Daarover is niets bekend. Ook ontbreekt de aandacht voor jonge vaders.

Jong ouderschap geproblematiseerd

In Nederland wordt het jonge ouderschap sterk geproblematiseerd. Terwijl jonge ouders die bewust kiezen voor het ouderschap vaak goed in staat zijn om hun verantwoordelijkheden te dragen. En alleenstaande jonge moeders die door hun familie worden opgevangen, ondervinden ook relatief weinig problemen. Hulpvragen van deze jonge moeders concentreren zich rond praktische thema's als huisvesting, financiën en inkomen. Jonge ouders die zelf uit kansarme gezinnen komen, hebben wel vaak problemen op verschillende leefgebieden. Extra kwetsbaar zijn jonge ouders die als alleenstaande minderjarige asielzoeker (AMA) naar Nederland zijn gekomen en jonge moeders die illegaal in Nederland zijn.

Gezinswijzer

Het dossier `Jonge ouders' is één van de dossiers van de Gezinswijzer van het Nederlands Jeugdinstituut. De Gezinswijzer bundelt op digitale wijze kennis over gezinnen voor professionals die voor gezinnen werken en voor beleidsmakers. De Gezinswijzer beschrijft het gezinsleven. Ook maakt het professionals attent op interventies, instrumenten, richtlijnen en onderzoek. De Gezinswijzer is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De Gezinswijzer is te raadplegen via www.gezinswijzer.nl. Het dossier `Jonge ouders' is te vinden via www.nji.nl/jongeouders.