Radboud Universiteit Nijmegen


`Oplossingsmachine' Lubbers informateur

Datum bericht: 22 juli 2010

Dinsdagavond 20 juli kwam het nieuws dat Paars-plus `voorlopig definitief' van de baan is. De eisen van de VVD om tot 2015 18 miljard te bezuinigen, zonder lastenverzwaring en zonder hervormingen in de woningmarkt en de mobiliteit (hypotheekrenteaftrek en kilometerheffing), lagen de PvdA te zwaar op de maag. D66 en met name GroenLinks zagen ondanks de stroeve onderhandelingen nog mogelijkheden. Cohen hield nog wel een kleine slag om de arm: `Ik zeg nooit nooit'.

De drie vaste adviseurs mochten zich woensdag opnieuw melden bij de koningin. Nog dezelfde avond werd bekend dat CDA-prominent en Minister van Staat Ruud Lubbers als nieuwe informateur is benoemd. Is dit een verrassing?

Anne Bos, junioronderzoeker parlementaire geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen: 'Op grond van zijn partijachtergrond misschien wel, het CDA heeft immers tot nu toe niet anders geroepen dan dat bescheidenheid past. De schijnbare wederzijdse uitsluiting van VVD en PvdA zet het CDA echter in spilpositie. Ook om de volgende redenen ligt het juist voor de hand dat de keuze op Lubbers is gevallen.

In de eerste plaats kan Lubbers bogen op ruime formatie-ervaring. Al in 1981 vormde hij met Jan de Koning (CDA) een informateursduo, later aangevuld tot een trio met Ed van Thijn (PvdA). Die formatie had een ongunstige afloop, het kabinet-Van Agt II klapte al voor het de regeringsverklaring had afgelegd. Van 1982 tot en met 1994 was Lubbers minister-president en stond hij als formateur aan de basis van drie kabinetten. Bij de eerste twee CDA-VVD-kabinetten liet hij anderen het pad effenen, in 1989 duurde de informatiefase-De Koning slechts enkele dagen, daarna nam Lubbers zelf als informateur de touwtjes in handen. In korte tijd bracht hij een CDA-PvdA-kabinet tot stand en bewees hij dat hij zowel met rechts als met links kon regeren. In 2006 bereidde hij als informateur het overgangskabinet-Balkenende III voor. Zijn gejongleer met formuleringen en zijn voortdurende bemoeienis riepen soms ergernis op, maar zijn gestructureerde manier van werken door alle grote problemen te ordenen, in steeds kleinere partjes te verdelen en ze stuk voor stuk behandelen, wekten steevast bewondering. Het valt te verwachten dat Lubbers deze aanpak van stal haalt. Zijn imago van Macher en `oplossingsmachine' zullen hem in deze ingewikkelde puzzel goed van pas komen.

Lubbers houdt niet van dralen. De formaties die aan zijn kabinetten vooraf gingen duurden allemaal kort, in ongeveer twee maanden tijd stond Lubbers met zijn ploeg naast de koningin op het bordes. Het is een publiek geheim dat Lubbers en Beatrix goed met elkaar overweg kunnen. Dat kan ook een rol hebben gespeeld bij de keuze. In 1981 deden zij allebei voor het eerst een formatie. Zou 2010 voor allebei de laatste worden?'

Anne Bos is junioronderzoeker parlementaire geschiedenis. Ze werkt aan een proefschrift over afgetreden bewindslieden. Samen met drie collega's van het Centrum voor Parlementaire geschiedenis houdt zij een dagboek over de kabinetsformatie bij.