Gemeente Valkenswaard

afdelingschef tevreden over eerste vier maanden 2010

Burgemeester en afdelingschef tevreden over eerste vier maanden 2010

Burgemeester Ederveen van Valkenswaard en afdelingschef Hegge van politie Valkenswaard-Waalre zijn tevreden over de geboekte resultaten in de eerste vier maanden van 2010. Met name het oplossingspercentage bij bedreigingen ziet er goed uit, evenals de aanpak van de fors toegenomen fietsendiefstal en de samenwerking met de straathoekwerker in het jongerenwerk. "Natuurlijk blijven er stevige punten de aandacht hebben, zoals het uitgaansgeweld tijdens de stapavonden, maar er is geen sprake van een onveilig centrum en ook is het oplossingspercentage van deze zaken erg hoog", aldus burgemeester Ederveen. Afdelingschef Hegge sluit zich daarbij aan. "Als afdeling hebben wij ons, samen met onze partners, weer voor 100% ingezet en hard gewerkt aan de veiligheid. En dit is te zien aan de resultaten van het eerste trimester van dit jaar."

Jeugd
Als sinds enige jaren worden door de buurtbrigadier en de straathoekwerker hanggroepen onder de regie van de gemeente goed gevolgd. Afgelopen kwartaal werd in dat kader de hangplek op het sportpark Den Dries aangepakt, in afstemming met de sportverenigingen. Het totale gebied werd door de gemeente aangewezen als eigen terrein en er werden borden "verboden toegang voor onbevoegden (art 461 Wsr)" geplaatst. "Hierdoor zijn er ook jongeren bekeurd en doorverwezen naar Halt, en na deze actie is daar geen overlast meer geconstateerd", aldus de burgemeester.

Horeca
In de weekenden staat het horecadetachement klaar om de veiligheid in het uitgaansgebied te waarborgen. Op vrijdag- en zaterdagavonden/nachten surveilleren zes politiemensen in het uitgaansgebied. Afdelingschef Hegge: "Zij grijpen snel in bij dreigende vechtpartijen, hiermee wordt voorkomen dat het centrum van Valkenswaard als onveilig beschouwd kan worden. Ook daalde het aantal aangiften van bedreigingen en is daarvan nu al 63% opgelost. Het totale aantal opgeloste aangiften van bedreigingen is met 81% sowieso een erg goed resultaat".

Hennepkwekerijen
In Valkenswaard zijn tot en met april van dit jaar zeven hennepkwekerijen opgerold. Volgens burgemeester Ederveen beseffen mensen niet wat het gevaar van een hennepkwekerij kan zijn en welke schade hierdoor aangericht kan worden. "Denk aan: vocht- en wateroverlast, kortsluiting door hoog energiegebruik, brand en instortingsgevaar en de chemische rotzooi waarmee gewerkt wordt. Je moet er niet aan denken wat dat voor gevolgen kan hebben voor de eigen partner en eventuele kinderen of voor de buren". In samenwerking met het Openbaar Ministerie gaat de politie de winst die een dader heeft gemaakt met zijn hennepkwekerij, verhalen. Afdelingschef Hegge: "deze bedragen kunnen erg hoog oplopen, tot wel tienduizenden euro's."

Fietsendiefstal
Ondanks allerlei veilige stallingsvoorzieningen stijgt het aantal fietsendiefstallen. In het eerste trimester werden 134 fietsen gestolen, terwijl in dezelfde periode vorig jaar dat er 102 waren. Door politie en gemeente wordt daarom ondermeer gezamenlijk preventief opgetreden en zijn speciale preventieborden geplaatst op de "hotspots". Er vond voorlichting plaats via de media en er werden folders verspreid. Helaas wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van de bewaakte fietsenstalling. Afdelingschef Hegge: "Ik wil mensen ook wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Plaats uw fiets in een beveiligde fietsenstalling of gebruik een extra slot om uw fiets vast te leggen".