Gemeente Valkenswaard

Malpieven

Start herstel Malpieven

Waterschap De Dommel en Bosgroep Zuid Nederland starten vanaf 15 augustus met de herstelwerkzaamheden voor het Groot Malpieven in Valkenswaard. De gemeente Valkenswaard, eigenaar van het natuurgebied, heeft toestemming gegeven voor de uitvoering van het project. Het Groot Malpieven is verzuurd en te rijk aan voedingsstoffen. Daarom wordt ingezet op een zo natuurlijk mogelijk, duurzaam watersysteem met goede kansen voor een zo groot mogelijke biodiversiteit. Het Malpieven is het eerste ven uit het venherstelprogramma dat door Waterschap De Dommel wordt aangepakt.

Malpieven
Natuurgebied De Malpie is een uitgestrekt heidegebied met verschillende vennen, waaronder het Groot Malpieven. Het is een bijzonder ven, dat veel aangedaan wordt door wandelaars en fietsers. Echter, omdat het ven verzuurd en te voedselrijk is, zijn veel van de oorspronkelijke dier- en plantensoorten verdwenen. Er liggen diverse oorzaken aan de verzuring ten grondslag, zoals het stopzetten van de aanvoer van gebufferd (kalkrijker) water uit de Dommel. Daarnaast zorgen kokmeeuwen voor vermesting. Omdat spontaan herstel niet optreedt, zijn herstelmaatregelen noodzakelijk.

Herstel
Om de waterkwaliteit van het ven te herstellen, wordt een deel van het bos uit het brongebied gerooid, geplagd en bekalkt. Jan Rots, regiomanager De Kempen van Bosgroep Zuid Nederland: "Met het verwijderen van het bos op het venrand verminderen we het verdrogingeffect en wordt het mogelijk de gewenste oeverbeplanting en het leefgebied te herstellen." Daarnaast worden de aanwezige pijpenstrootje- en zeggenpollen in het ven verwijderd om te voorkomen dat zich hier opnieuw meeuwen vestigen. Tenslotte wordt het ven gefaseerd- gebaggerd (verwijderen modderlaag). Deze gefaseerde uitvoering vindt plaats om aanwezige dieren in het ven overlevingskansen te bieden.

Totaalprogramma
Tiny Arts, loco-watergraaf en portefeuillehouder voor 'Natuurlijk Water': "Het herstel van het Malpieven maakt onderdeel uit van het Uitvoeringsplan venherstel 2007-2012. Hierin zijn 77 kansrijke vennen aangeduid als een bijzonder water met hoge actuele of potentiële natuurwaarden. Het Groot Malpieven is één van de 14 vennen waar het waterschap de komende jaren herstelmaatregelen gaat uitvoeren".

Samenwerking en uitvoering
Voor het herstel van het Groot Malpieven wordt nauw samengewerkt met de gemeente Valkenswaard, de eigenaar van dit gebied, en Bosgroep Zuid Nederland. De herstelwerkzaamheden zullen, in overleg met de aannemer, vanaf half augustus 2010 gaan plaatsvinden. Gestart wordt met het plaggen en het kappen van het bos aan de rand van het ven. Hierbij wordt gewerkt volgens de flora- en faunawetgeving. Vervolgens staan de herstelwerkzaamheden aan het ven op het programma. Naar verwachting is het werk eind november klaar. Dit project kan uitgevoerd worden door middel van een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant.

Malpieven

Foto: Waterschap De Dommel