Stichting Aids Fonds


21-07-2010
De VN aidsorganisatie UNAIDS roept op tot revolutie in aidsbestrijding

UNAIDS, de aidsorganisatie van de Verenigde Naties, kondigt een nieuwe aanpak aan om op een gemakkelijke manier wereldwijd het aantal aidsdoden en het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch terug te brengen. Volgens UNAIDS is dit mogelijk nu uit nieuwe cijfers blijkt dat 15 van de 25 landen die het zwaarst getroffen zijn door hiv, een daling van 25% laten zien in hiv-besmettingen onder jongeren. Doordat steeds meer jongeren veiliger seksueel gedrag vertonen, leidt deze groep volgens UNAIDS de hiv-preventie revolutie. Klik hier voor het rapport.

Treatment 2.0 is een nieuwe aanpak om hiv-behandeling eenvoudiger te maken en toegang tot behandeling te vergroten. Hierdoor kunnen de kosten van hiv-behandeling omlaag worden gebracht, behandelingen eenvoudiger en effectiever worden, het gezondheidssysteem minder belast worden; en kan het leven verbeteren van de mensen met hiv en hun families. Op basis van wiskundige berekeningen wordt geschat dat, vergeleken met de huidige methoden, Treatment 2.0, 10 miljoen nieuwe aidsdoden kan voorkomen tot 2025. De nieuwe aanpak kan volgens de schatting ook jaarlijks 1 miljoen nieuwe hiv-infecties voorkomen, mits landen hiv-behandeling verstrekken aan alle mensen die het nodig hebben. Op dit moment krijgen slechts 5 miljoen mensen hiv-behandeling. Dit is eenderde van de 15 miljoen mensen die behandeling nodig hebben.

Om Treatment 2.0 succesvol te laten zijn, moet er op vijf fronten vooruitgang geboekt worden, waaronder het creëren van een beter medicijn en betere diagnose en dat de kosten van de behandeling niet langer een obstakel mogen zijn. Ook behandeling als een vorm van preventie staat hoog op de agenda van UNAIDS, omdat de kans op overdracht van hiv door mensen met een lagere viral load minder groot is.

Het UNAIDS rapport laat ook zien dat, op basis van een wereldwijd bevolkingsonderzoek, na 30 jaar aidsepidemie mensen wereldwijd aids beoordelen als het meest urgent gezondheidsprobleem. Bijna 44% van de mensen vindt dat aids wereldwijd niet effectief genoeg bestreden wordt. Tegelijkertijd is 47% van de ondervraagden optimistisch over het feit dat de verspreiding van hiv gestopt kan worden in 2015. Ook wordt er, op basis van een economische analyse, een oproep gedaan om gezondheid een noodzaak te maken, en geen luxe. Hierbij worden donorlanden opgeroepen om hun aids steun aan arme landen tegemoet te (blijven) komen; en rijkere ontwikkelingslanden aangespoord om meer te investeren in hiv en gezondheid.

Het rapport werd gelanceerd in Genève aan de vooravond van de 18e Internationale Aidsconferentie in Wenen. De directeur van UNAIDS, Michel Sidibé, benadrukte dat vernieuwing in de aidsbestrijding meer levens kan redden. Met innovatie kunnen kosten worden teruggedrongen en meer mensen geholpen worden. Volgens de UNAIDS schattingen leefden er aan het eind van 2008 33,4 miljoen mensen met hiv wereldwijd. In datzelfde jaar waren er 2.7 miljoen nieuwe infecties en stierven er 2 miljoen mensen aan de gevolgen van aids.