Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

22 juli 2010, 16.01 uur

De verantwoordelijkheid voor Deh Rawod is het afgelopen weekend overgedragen aan Amerikaanse opvolgers. Afgelopen zondag vond ook het allerlaatste konvooi plaats van Deh Rawod naar de Multinational Base Tarin Kowt met diverse voertuigen en ander Nederlands materiaal.

Er zijn nu nog enkele Nederlanders in Deh Rawod om de opgedane kennis over te dragen aan de Amerikanen en om materieel gereed te maken voor vertrek naar Nederland. Vorige week donderdag namen Amerikaanse opvolgers van de Combined Team Uruzgan de verantwoordelijkheid voor de vooruitgeschoven post Tabar en het gebied Deh Rashan West over.

Amerikaanse opvolger De Amerikaanse kolonel James Creighton, die na 4 jaar Nederlandse leiding het commando in Uruzgan overneemt, is maandag op Multinational Base Tarin Kowt begonnen met het voorbereiden van de overdracht. Hij doet dit in nauwe samenwerking met brigadegeneraal Kees van den Heuvel, commandant van de Task Force Urzugan (TFU), en Jennes de Mol, de civiele vertegenwoordiger, van wie hij op 1 augustus het stokje overneemt. Kolonel James Creighton wordt de commandant van het Amerikaans-Australische Combined Team Uruzgan (CTU), de opvolger van de TFU.

Radio's worden geschonken aan het Afghaanse leger. Foto: ministerie van Defensie

Nederland schenkt radio's De Afghan National Police (ANP) heeft radio´s ontvangen die in de jaren '80 en '90 door de Nederlandse krijgsmacht werden gebruikt. De Police Mentoring Teams (PMT's) in Uruzgan leiden de ANP op in het bedienen van de radio's.

Per politiepost worden 2 radiosets uitgedeeld. 1 radio blijft altijd op de post en de andere gaat mee op patrouille. 6 politieposten, die een paar kilometer uit elkaar liggen, krijgen de beschikking over 1 radioset, zodat heel Tarin Kowt wordt omvat.

Afghanen doen bedrijfscursus Onder Nederlandse leiding zijn 5 Afghanen in Uruzgan aan de cursus `Start and Improve Your Business' begonnen. De deelnemers worden in 4 weken opgeleid om ondernemers te helpen een bedrijf te starten of verbeteren. De nieuwe trainers vormen in combinatie met microkrediet een belangrijke impuls voor de wederopbouw van de lokale economie. De cursus wordt gegeven door het Provinciaal Reconstructie Team. De deelnemers leren de basisprincipes van ondernemerschap, zoals marketing, voorraadbeheer, boekhouding en kostprijsbepaling. Brigadegeneraal Hans Leijtens feliciteert deze sergeant met haar medaille. Foto: ministerie van Defensie

Medailles voor ATF 67 Nederlandse militairen hebben op Kandahar Airfield de NAVO-medaille ontvangen. De onderscheiding is een blijvende herinnering aan minimaal 30 aaneengesloten dagen ISAF-deelname. Alle gedecoreerden maken deel uit van het luchtmachtdetachement Air Task Force (ATF) 14. Niet alle militairen ontvingen de onderscheiding; 79 militairen kregen de medaille al voor eerdere uitzendingen. In totaal maken ruim 160 militairen deel uit van de ATF.

Gevechtscontacten * In de omgeving van Chora, Deh Rawod en Tarin Kowt zijn meerdere wapenvondsten gedaan door Afghaanse, Australische en Nederlandse eenheden. Ook werden geïmproviseerde explosieven (IED's) en granaten aangetroffen. Het materiaal is onschadelijk gemaakt. * Een gecombineerde patrouille van Amerikaanse en Nederlandse militairen is vorige week in de omgeving van Tarin Kowt beschoten door vijandelijke strijders. Hierop is teruggevuurd. De eenheid kreeg daarbij ondersteuning vanuit post Tabar. Bij dit incident vielen geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade. * Een patrouille van Afghaanse militairen is de afgelopen periode onder vuur genomen in de omgeving van Chora. Hierop is teruggevuurd. Aan Afghaanse zijde vielen geen gewonden, er was geen sprake van materiële schade. * Vorige week is een patrouille van de Australische Mentoring Task Force en Afghaanse militairen het doelwit geweest van een raket. Hierbij raakte niemand gewond, er was geen sprake van materiële schade. * Militairen van de TFU hebben in de omgeving van Deh Rawod twee waarschuwingsschoten in de lucht gelost nadat de bestuurder van een voertuig stoptekens negeerde. Hierna is de bestuurder gestopt. * Kandahar Airfield is de afgelopen periode meerdere malen doelwit geweest van raketaanvallen. Hierbij vielen geen gewonden, er was geen sprake van materiële schade. * Nederlandse Chinook-transporthelikopters zijn de afgelopen periode tweemaal beschoten. Bij één incident werd door de bemanning teruggevuurd. Tijdens deze gebeurtenissen vielen geen slachtoffers, er was geen sprake van materiële schade.

4 jaar Afghanistan | Thema 12: Afghanen trainen

Videoserie Defensie blikt in de serie '4 jaar Afghanistan' tot augustus terug op de Nederlandse inzet in Uruzgan en in Afghanistan als geheel. De nieuwe aflevering `Afghanen trainen' - over het opleiden en begeleiden van Afghaanse veiligheidstroepen - is vanaf vandaag te zien op defensie.nl en op het YouTube-kanaal van Defensie (youtube.nl/defensie).

Monitor De Monitor Publieke Opinie van juli 2010 is als download onder dit bericht te vinden. De monitor is een maandelijkse peiling waarin steun en draagvlak voor de Nederlandse missie in Uruzgan wordt gemeten. De trendlijnen in de grafieken laten ons deze maand zien dat het percentage respondenten dat aangeeft voorstander van de missie te zijn licht daalt en het percentage tegenstanders stijgt.

De kennis, belangstelling en betrokkenheid van de Nederlandse bevolking voor de missie in Uruzgan blijft consistent. Dit geldt ook voor het percentage dat aangeeft trots te zijn op de Nederlandse militairen in Uruzgan.

Somalië - Operatie Ocean Shield

De commandanten van 2 antipiraterij-taakgroepen hebben elkaar afgelopen week ontmoet aan boord van het Zuid-Koreaanse vlaggenschip Kang Gam Chan in de Golf van Aden. Hr. Ms. De Zeven Provinciën, het vlaggenschip van de NAVO taakgroep heeft de internationale staf van commandeur Hijmans aan boord.

Het doel van de ontmoeting tussen commandeur Beom Rim Lee (Zuid-Koreaanse marine) als commandant van de Gecombineerde Taakgroep 151, en commandeur Michiel Hijmans als commandant van de NAVO Taakgroep 508, was het uitwisselen van inzichten en het versterken van de samenwerking tussen de strijdkrachten.

Ministers en commandeur leggen hun eerste ontmoeting vast. Foto: ministerie van Defensie

Minister Puntland op NAVO-vlaggenschip De relatie tussen de NAVO en de autoriteiten van Puntland is verder aangehaald aan boord van Hr. Ms. De Zeven Provinciën. Commandeur Hijmans, ontving hiervoor de minister van Havens, Visserij en Anti-piraterij op zijn vlaggenschip. Dergelijke samenkomsten komen tegemoet aan de oproep van de lokale autoriteiten aan de NAVO, om te ondersteunen bij het ontwikkelen van eigen antipiraterij-capaciteiten. Naast uitvoeren van antipiraterij-operaties op zee, vormt dat een belangrijk element binnen de operatie.

Operaties in Nederland

Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) zijn afgelopen week 6 keer ingezet. Vorige week dinsdag vonden 5 van de inzetten plaats.

Duik- en Demonteergroep ingezet De Duik- en Demonteergroep van Defensie is in de wateren bij Noord Scharwoude ingezet bij de zoektocht naar een vermiste zwemmer. Enige tijd later werd het lichaam van de verdronken zwemmer gevonden.

Een Chinook-helikopter met links een Bambi-bucket (archieffoto). Foto: ministerie van Defensie

Helikopters ingezet bij brand Defensie heeft vrijdag een Cougar- en daarna een Chinook-helikopter ingezet om een grote brand bij Oisterwijk te bestrijden. De brandweer verzocht de luchtmacht om assistentie omdat ze de brandhaard over de grond niet konden bestrijden.

Explosieven geruimd Mijnenjagers van de Koninklijke Marine hebben 2 explosieven op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Het ging om een Duitse invloedsmijn en een Britse vliegtuigbom. De mijnenjager Hr. Ms. Hellevoetsluis maakte de Duitse invloedsmijn van het type GC onschadelijk, een van de meest beruchte mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. De bom wordt tot ontploffing gebracht. Foto: ministerie van Defensie

De Britse vliegtuigbom van 125 kilo werd in een aanlooproute vanaf de Noordzee naar Rotterdam door het vissersschip `Op hoop van zegen' aangetroffen. De mijnenjager Hr. Ms. Maassluis vernietigde de bom op locatie. Voor de mijnendienst was dit het 629ste explosief dat sinds april 2005 is geruimd.

Drukke tijden voor EOD De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is de afgelopen periode meerdere malen in actie geweest. In een steenfabriek in Pannerden werden tussen de klei op de lopende band 3 kleine granaten en een restant van een Britse mortiergranaat aangetroffen. De EOD heeft deze ter plaatse vernietigd.

In Moerdijk werd in een lading zand een aanzienlijke hoeveelheid explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden: 2 Amerikaanse antitankmijnen, een Duitse handgranaat en een Duitse geweergranaat, 2 Britse mortiergranaten met een kaliber van 2 inch en het staartstuk van een Britse mortiergranaat, kaliber 4.2 inch. De explosieven zijn ter plaatse vernietigd.

Marine bergt onbemand vliegtuigje Het marine-opleidingsvaartuig Hr. Ms. Van Kinsbergen heeft de afgelopen periode een onbemand vliegtuigje geborgen in Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Het Nederlandse marineschip zocht na een alarmering samen met de Franse kustwacht en een SAR-helikopter naar het toestel. Omdat het vliegtuigje vanwege zijn afmetingen een obstakel voor passerend scheepsverkeer vormde, werd besloten het wrak te bergen. Het toestel is inmiddels opgehaald door de eigenaar.

Verwijzingen

* Monitor 'juli 2010' * Rapport | 22 juli 2010 | pdf, 16 pagina's, 91 KB