Erasmus Universiteit Rotterdam

Vijf Rotterdamse studenten ontvangen Mozaiekbeurs

`Allochtone' laureaten kunnen aan promotieonderzoek beginnen

Vijf studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben een Mozaiekbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gekregen. Met de beurs van 200 000 Euro kunnen de allochtone pas-afgestudeerden vier jaar lang promotieonderzoek doen aan een universiteit. De EUR had dit jaar met vijf de meeste laureaten.

De `Mozaiek - studenten' zijn afkomstig van verschillende faculteiten en hun onderzoeksideeën lopen dan ook uiteen.

Daria Ratsiborinskaya
Daria Ratsiborinskaya, wetenschappelijk docent bij de sectie Europees recht aan Erasmus School of Law viel in de prijzen met haar voorstel `Standards across borders: phantom or reality?'. De Russische, die sinds 2004 in Nederland woont, gaat onderzoek doen naar Europese milieu wet-en regelgeving. De EU wil dat deze standaarden ook buiten Europa worden gebruikt: Ratsiborinskaya zoekt dat uit en focust zich daarbij op Rusland. Zij zal in haar promotieonderzoek worden begeleid door prof. Dr. Fabian Amtenbrink (Erasmus School of Law) en prof. dr. Mark Entin (MGIMO-University Moscow).

Teng Wang
De Chinese Teng Wang (1984) werd gehonoreerd voor zijn onderzoeksvoorstel `The Impact of Government Interventions in Banks on the Corporate Sector'. Wang behaalde zijn bachelor aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University en zal er spoedig zijn masterdiploma in Business Research in ontvangst nemen. Tijdens zijn studie was hij reeds onderzoeksassistent en hij liep stage bij de Bank of China en Philips. Na zijn afstuderen zal hij starten met zijn onderzoek naar de invloed van overheidsinterventies in de bankensector tijdens economische crisis: een actueel vraagstuk. Deze beurs maakt het voor hem mogelijk om o.a. veldonderzoek in de Verenigde Staten te doen.

Damir Vandic
Damir Vandic (1987) kan zijn voorstel `Semantic Web Enhanced Product Search' uitwerken aan de Erasmus School of Economics. Volgens Vandic kost het internetgebruikers veel tijd om hun gewenste product op het internet te vinden. Hij gaat onderzoeken of dit efficiënter en makkelijker kan doormiddel van het gebruik van het vocabulaire van het semantische web.

Naast deze drie studenten kregen ook twee jonge onderzoekers van het Erasmus MC een beurs. Zana Brkic (1985) voor haar onderzoek naar de auto-immuunziekte Sjögren's Syndroom en Angela Tjon (1983) voor haar onderzoek naar de bijwerkingen van het levenslang gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen bij een orgaantransplantatie. Intraveneuze immunoglobulinen (IVIg) zijn een veilig alternatief, maar hiervan bestaat een tekort. Tjon gaat de actieve component in IVIg identificeren, wat het namaken ervan mogelijk zal maken.

Met Mozaïek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. De winnaars van een Mozaïeksubsidie zijn ambitieuze jonge wetenschappers. Veel van hen hebben al eerder prijzen gewonnen of hebben tijdens hun studie meegeschreven aan wetenschappelijke publicaties. Sommigen combineerden meerdere studies. 150 studenten en afgestudeerden reageerden op een oproep voor onderzoeksideeën. De beste kandidaten mochten bij NWO workshops volgen en hun onderzoeksideeën verder uitwerken en presenteren voor een vakkundige beoordelingscommissie. De vakjury van NWO honoreerde 21 van de 42 uitgewerkte aanvragen met een subsidie. Vijf daarvan zijn dus toegewezen aan promovendi van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De Erasmus Universiteit is verheugd dat deze studenten op deze manier de kans krijgen om een academische carriere op te starten. De EUR kent een groot aantal studenten met een niet-Nederlandse achtergrond en zet zich met diverse diversiteitsprogramma's in om hen te helpen succes te behalen in hun studie en in de wetenschap (meer info).