Gemeente Tiel


Tiel krijgt subsidie voor 'oude' opgravingen binnenstad

De gemeente Tiel ontvangt een Odyssee subsidie van 50.000 euro om oud archeologisch onderzoek in de binnenstad uit te werken. Het onderzoek is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de historie van de stad. Ook denkt de gemeente op termijn kosten te kunnen besparen omdat gerichter archeologisch onderzoek gedaan kan worden.

Tot circa 1998 was archeologisch onderzoek in Nederland voorbehouden aan een klein aantal partijen. Van de periode tot 1998 is helaas weinig onderzoek daadwerkelijk beschreven en verwerkt tot boeken. Zo ook in de binnenstad van Tiel. Hierdoor weten we op dit moment weinig van de oorsprong en ontwikkeling van de stad Tiel, terwijl hier ooit wel onderzoek naar is gedaan.

Odyssee subsidie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft onder de naam Odyssee financiële middelen ter beschikking gesteld om oud onderzoek in Nederland alsnog uit te werken. Er gelden strenge eisen om aanspraak te maken op dergelijke gelden. De gemeente Tiel is dan ook bijzonder tevreden over de positieve beoordeling die haar onderzoeksvoorstel heeft gekregen.

Naast de kwalitatieve criteria waar de gemeente aan moet voldoen, is de gemeente verplicht ook zelf een bedrag ter beschikking te stellen. De gemeente Tiel legt 50.000 euro in. Provincie Gelderland draagt 20.000 euro bij.

Archeologisch onderzoek

Doel van het onderzoek is enerzijds om meer inzichten te krijgen over de historie van de stad en deze nieuwe informatie te delen met een groot publiek. Anderzijds draagt dit onderzoek bij aan het aanscherpen van het gemeentelijke archeologiebeleid. Als gerichter archeologisch onderzoek gedaan kan worden, leidt dit op termijn tot kostenbesparingen.

De gemeente werkt in dit project samen met A. Verhoeven van de Universiteit van Amsterdam en J.W. Oudhof, vanwege hun grote kennis en ervaring op dit onderzoeksgebied. Het is de verwachting dat het onderzoek in het laatste kwartaal van 2011 is afgerond.