Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van uw verzoek van 24 juni 2010, kenmerk 2010Z08964/ 2010D26830 kan ik u het volgende berichten.
Het Projectbureau Noardlike Fryske Wâlden vraagt de mening van uw vaste Kamercommissie voor LNV over het verzoek van de provincie Fryslân om administratieve fouten ontstaan bij de aanvraagperiode van SNL niet te sanctioneren bij de eerste controle van een beheerselement.

De provincies zijn stelselverantwoordelijk voor het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). Problemen rond de invoering van dit instrumentarium dienen in eerste instantie door de provincies opgelost te worden, vandaar ook dat de provincie Fryslân haar brief heeft gericht aan de IPO programmamanager SNL. Uiteraard zal ik daar waar noodzakelijk de provincies ondersteunen in het uitvoeren van hun taak.
De provincie vraagt om, in afwijking van Europese regelgeving ter zake, af te zien van sancties bij de eerste controle van een beheerselement. Binnen de kaders van ter zaken doende Europese en nationale regelgeving kunnen de provincies besluiten om coulance te betrachten. Overigens zijn bij gehouden proefcontroles geen afwijkingen geconstateerd die samenhangen met de nieuwe aanvraag- systematiek.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg