Belgische Federale Overheid

Kroatië pragmatisch en vastberaden benaderen

Het Belgisch Voorzitterschap zal de toetredingsonderhandelingen met Kroatië pragmatisch en vastberaden benaderen

Datum: 22 juli 2010

Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel ontmoette op 22 juli 2010 zijn Kroatische collega Andrej Plenkovic. Tijdens deze ontmoeting overliep Olivier Chastel de prioriteiten van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de EU. Hierover zei de Staatssecretaris: « het Belgisch Voorzitterschap zal een resultaatgerichte benadering hebben en een evenwicht proberen te vinden tussen realisme en ambitie ».

De twee Staatssecretarissen spraken ook over de uitbreiding van de EU en de toetredingsonderhandelingen met Kroatië.

De uitbreiding is een van de prioriteiten van het Belgisch Voorzitterschap. De engagementen die de EU aanging, de voorbereiding van de kandidaat-landen en de nieuwe consensus van 2006 over de uitbreiding zijn de pijlers waarop het werk van het Belgisch Voorzitterschap zich zal baseren voor de komende zes maanden. « België zal een bemiddelende rol opnemen en wil compromissen zoeken die de weg openen voor vooruitgang in de verschillende dossiers », verklaarde Staatssecretaris Olivier Chastel.

De onderhandelingen met Kroatië begonnen in oktober 2005. Alle hoofdstukken werden onder Spaans Voorzitterschap geopend, behalve de hoofdstukken « varia » en « institutionele zaken », die in de laatste rechte lijn zullen behandeld worden. Momenteel werden reeds 20 hoofdstukken op 35 afgesloten, en wordt er onderhandeld over 13 bijkomende hoofdstukken.

« De Europese Unie moet de kandidaat-landen evalueren op basis van hun eigen verdiensten en in functie van de volledige naleving van de voorwaarden voor de opening en de afsluiting van de onderhandelingen. Een timing vastleggen is dus niet in overeenstemming met deze aanpak », zei Olivier Chastel aan zijn collega Andrej Plenkovic, hieraan toevoegend dat België bereid is om zoveel mogelijk dossiers af te sluiten voor het einde van het jaar, te beginnen met de hoofdstukken 12 (voedselveiligheid) en 32 (financieel toezicht). Deze hoofdstukken zullen ter gelegenheid van de Intergouvernementele Conferentie in de marge van de Raad Algemene zaken van dinsdag 27 juli worden afgesloten.