Belgische Federale Overheid

voedselhulp aan 750.000 getroffenen

Voedselcrisis in de Sahel: Charles Michel maakt geld vrij voor voedselhulp aan 750.000 getroffenen

Datum: 22 juli 2010

De Sahel, en in het bijzonder Tjaad en Niger, worden getroffen door een nieuwe voedselcrisis. Meer dan 10 miljoen mensen lijden honger en kinderen zijn wederom de grootste slachtoffers. Er wordt geschat dat er in Niger tot het einde van dit jaar meer dan 300.000 kinderen jonger dan 5 jaar aan ernstige ondervoeding zullen lijden. Meer dan 60.000 onder hen zullen daardoor ook ernstige medische complicaties kennen die kunnen leiden tot de dood.

Het is, aldus Charles Michel, minister van Ontwikkelingssamenwerking, belangrijk om in de eerste plaats het verstrekken van de noodhulp te versnellen om zo het risico op sterfgevallen en ziekte bij ondervoede kinderen te beperken. Hij heeft daarom beslist een som van 3 miljoen euro noodhulp vrij te maken voor de slachtoffers van de crisis in Tsjaad. Deze som komt bovenop de 5,8 miljoen euro noodhulp die sinds het begin van de crisis reeds werd vrijgemaakt voor de Sahel. Bovendien heeft de minister de experts inzake humanitaire hulp van de Europese Unie uitgenodigd om een balans op te maken opdat er op een efficiënte en gecoördineerde manier ingegrepen kan worden zonder daarbij de lokale markt te verstoren.

In tweede instantie benadrukt Charles Michel het belang om de initiatieven te ondersteunen die op midden en lange termijn bijdragen tot het versterken van de capaciteit van de lokale bevolking om weerstand te bieden aan voedselschokken en aan de vicieuze cirkel van de honger. Deze doelstelling maakt onder andere deel uit van het structurele samenwerkingsprogramma tussen België en Niger waarin voedselzekerheid één van de hoofdprioriteiten is.