Ingezonden persbericht

Apeldoorn, 22 juli 2010

Turnage componeert voor klarinettiste Anna voor de Wind (24)
Wereldpremière Leap tijdens NJO Muziekzomer 2010

Mark-Anthony Turnage is deze zomer in Gelderland aanwezig als composer in residence. Daar werkt hij veel samen met de jonge musici van het NJO, in het bijzonder met klarinettiste Anna voor de Wind, young artist in residence. In de aanloop naar het festival schreef Turnage, zelf ook klarinettist, een solostuk voor Anna. De wereldpremière zal plaatsvinden tijdens de NJO Muziekzomer, het festival van het NJO, de Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie.

Leap, zo heet het nieuwste werk van Turnage, werd in opdracht van het NJO geschreven voor young artist in residence Anna voor de Wind (klarinet). Anna zal het werk uitvoeren tijdens de Nacht van Radio Kootwijk op vrijdag 13 augustus. Tijdens dit evenement staat de muziek van Turnage centraal en de componist is dan ook zelf aanwezig.

Naast de wereldpremière van Leap beleven ook vier werken van Turnage hun Nederlandse première: About Time (Opening NJO Muziekzomer), No Let Up (NJO Fusion Ensemble o.l.v. Etienne Siebens), Drowned Out (NJO Symfonieorkest o.l.v. Reinbert de Leeuw) en Five Processionals (Apaydin Trio).

Mark-Anthony Turnage studeerde compositie bij onder anderen Oliver Knussen (composer in residence 2009). Zijn carrière nam eind jaren '80 een hoge vlucht, na de première van zijn opera Greek. Turnage heeft gewerkt met orkesten als het London Philharmonic Orchestra en het Chicago Symphony Orchestra. Dirigenten als Haitink en Rattle zetten zijn werk geregeld op de lessenaar en zijn composities verschijnen regelmatig op cd.
Turnage is sterk beïnvloed door jazz, in het bijzonder door Miles Davis. Hij verweeft jazzelementen in een moderne klassieke stijl, waardoor zijn muziek bijzonder energiek wordt.

Anna voor de Wind (24) begon haar muzikale opleiding op het Conservatorium in Groningen bij Reinier Hogerheijde. Vanaf 2006 studeerde Anna klarinet in Amsterdam bij Hans Colbers en dit jaar heeft ze haar eindexamen van de masteropleiding behaald.
In 2005 won Anna de eerste prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours en in 2007 won ze tijdens het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland een eerste prijs met een extra onderscheiding voor beste uitvoering van moderne muziek. Tijdens de NJO Muziekzomer speelt ze als young artist in residence een centrale rol in diverse projecten.

De NJO Muziekzomer wordt georganiseerd door het NJO en mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Univé. Aanstormend toptalent speelt de hoofdrol en werkt tijdens de NJO Summer Academy met coaches, dirigenten en solisten. Tijdens de NJO Muziekzomer worden de resultaten van deze inspanningen aan het publiek getoond. Artistiek coördinator Wim Vos stelde een zeer divers programma samen waarbij hij zich liet leiden door het thema 'About Time'. Dit thema werd ontleend aan de gelijknamige compositie van Turnage, geschreven voor de uitzonderlijke combinatie van een authentiek en een modern ensemble met twee verschillende stemmingen naast elkaar in één compositie.

Kijk voor meer informatie op www.muziekzomer.nl.

Wereldpremière:

Leap - Anna voor de Wind / Nacht van Radio Kootwijk / 13 aug.

Nederlandse premières:
About Time - Opening NJO Muziekzomer / Arnhem, Huis der Provincie / 6 aug.
No Let Up - NJO Fusion Ensemble o.l.v. Etienne Siebens / Apeldoorn, Gigant / 6 aug.
Five Processionals - Apaydin Trio / Apeldoorn, Muziekzaal Firma Kobald / 14 aug.
Drowned Out - NJO Symfonieorkest o.l.v. Reinbert de Leeuw / Arnhem, Musis Sacrum / 21 aug.