Raad van State


donderdag 22 juli 2010
10.00 uur
Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij het bestemmingsplan 'Heerhugowaard-Zuid' deels is goedgekeurd en waarbij aan het plan deels goedkeuring is onthouden. Heerhugowaard-Zuid is een grote VINEX-locatie in het zuiden van de gemeente. Het gebied bevat ongeveer 120 hectare woongebied en 180 hectare recreatiegebied. Het plan is volgens de gemeente ambitieus op het gebied van wonen, recreatie, duurzame energie, waterkwaliteit en natuur. Een groot deel van het gebied is al gerealiseerd. Een aantal inwoners van Heerhugowaard heeft uiteenlopende bezwaren tegen het bestemmingsplan. Zo heeft de één bezwaar tegen de plaatsing van windturbines en de ander bezwaar tegen de aanleg van een waterskibaan met horeca in de onmiddellijke nabijheid van zijn woning. Weer een andere appellant vindt dat de vestiging van de Waerdse Tempel, een groot poppodium en uitgaanscentrum, onvoldoende is onderbouwd door de gemeenteraad. Er zou geen rekening zijn gehouden met de geluidsaspecten. Deze inwoners komen dan ook tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000640/1)

12.00 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem van het verzoek om handhavend op te treden tegen het hondenpension van Ovidefarm aan de Woudsedijk-Noord in Rijnsaterwoude. Een maatschap in de buurt heeft het gemeentebestuur verzocht op te treden tegen het hondenpension vanwege geluidsoverlast door blaffende honden. De maatschap meent dat de geluidsnormen worden overtreden. Het gemeentebestuur bestrijdt dit. Uit geluidsmetingen zou blijken dat er geen overschrijding van de normen plaatsvindt, zodat het gemeentebestuur niet handhavend kan optreden. De maatschap is het hier niet mee eens en komt tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De maatschap vindt het ook niet juist dat er geluidsmetingen zijn verricht in zijn afwezigheid. (zaaknummer 201002522/1)

13.30 uur

Zitting over de boete van EUR 32.000 die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan Woonstichting Rochdale en aan A.M. Kyprosun Marine Services Ltd. vanwege het overtreden van de Wet arbeid vreemdelingen. De minister heeft de boete opgelegd, omdat uit een controle zou zijn gebleken dat er vier vreemdelingen met de Oekraïense nationaliteit zonder werkvergunning onderhoudswerkzaamheden zouden hebben verricht op het schip 'Rochdale One'. Het schip is een voormalig cruiseschip dat Rochdale exploiteert voor studentenhuisvesting. Het heeft 190 studentenkamers aan boord. Rochdale is de beheerder en economisch eigenaar en A.M. Kyprosun Marine Services Ltd. is de juridisch eigenaar van het schip. Zij bestrijden dat de vier vreemdelingen een werkvergunning moesten hebben. De vreemdelingen zouden niet zijn ingezet als arbeidskrachten, maar zij zouden zeelieden op een zeeschip zijn die voor de veiligheid en zeewaardigheid van het schip zorgen. Zij zijn volgens de eigenaren van het schip dan ook vrijgesteld van het vereiste om over een werkvergunning te beschikken. De rechtbank in Amsterdam heeft in februari 2010 een eerder beroep van de eigenaren gegrond verklaard en de boetes teruggedraaid. Naar het oordeel van de rechtbank kan uit de stukken niet worden opgemaakt dat de vreemdelingen iets anders hebben gedaan dan het assisteren vanuit hun kennis van het schip. De minister is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt hiertegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201003092/1 en 201003096/1)

13.30 uur

(Deze zaak is alsnog op 19 juli jl. ingetrokken en van de agenda afgehaald)
Zitting over de vaststelling door de stadsdeelraad Westerpark van het bestemmingsplan 'Houthaven-Dijkpark en Tunnel'. Het bestemmingsplan voorziet in de aanleg van een dijkpark en een tunnel. De tunnel zal in de toekomst een verbinding vormen tussen de bestaande Spaarndammerbuurt en de nieuwe woon-werkwijk in de Houthavens, de Spaarndammerhout. Het dijkpark zal een groene verbinding vormen tussen beide buurten en de tunnel wordt aangelegd om de verkeersoverlast (geluid, luchtverontreiniging) te verminderen en om de verkeersdoorstroming te verbeteren. De tunnel heeft een lengte van bijna 600 meter. Het gebied beslaat de noordelijke helft van de Spaarndammerdijk en de Tasmanstraat tussen de kruising met de Archangelweg en de brug over het Westerkanaal. In het plan is geen plaats meer voor een bestaand benzinestation van BP aan de Spaarndammerdijk. Na de sloop is het de bedoeling dat het terrein waarop het benzinestation staat, wordt gebruikt om de meest westelijk gelegen uitrit van de tunnel aan te sluiten op de kruispunten met de Houtmankade en de Archangelweg. BP Nederland B.V. is het dan ook niet eens met de vaststelling door de stadsdeelraad van het bestemmingsplan en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Er is volgens BP onvoldoende rekening gehouden met haar belangen en de mogelijkheid om het benzinestation te behouden, is niet onderzocht. (zaaknummer 200905346/1)