Gemeente Zaanstad

21-07-2010
Blauwalg op strandje Kuifeend in recreatiegebied Jagersveld

In het water bij het strandje De Kuifeend in het recreatiegebied Jagersplas is blauwalg geconstateerd. Op dit genoemde strandje is een zwemverbod van kracht. De gemeente heeft direct borden geplaatst. Voor de strandjes Watersnip-Fuut en de Smient is het zwemverbod opgeheven, omdat hier geen blauwalg is geconstateerd.

Het Hoogheemraadschap controleert in de maanden juli en augustus iedere week het water in opdracht van de Provincie Noord-Holland. De gemeente controleert bovendien dagelijks visueel de staat van het water in de Jagersplas. Ze registreert temperatuur, doorzicht en kleur van het water, maar kijkt ook naar belvorming. Als de gemeente iets verdachts merkt, schakelt ze direct de provincie in voor nader onderzoek.

Blauwalg komt van nature in het water voor. Bij warm weer stijgt de alg naar de oppervlakte, komt daar met zuurstof in contact en sterft. Vervolgens veroorzaakt dit problemen voor de gezondheid. Zwemmen in water en/of het inslikken van water verontreinigd door blauwalg kan duizeligheid, huidirritaties, maag- en darmklachten en hoofdpijn veroorzaken. De verwachting is dat de komende weken de kwaliteit van de strandjes zal fluctueren. De gemeente adviseert goed de raadgeving op de borden in het recreatiegebied te volgen.

De meest actuele stand van zaken van het zwemwater in onze streek en de rest van Noord-Holland is op te vragen via de zwemwatertelefoon van de provincie 0800-9986734 of via de website: www.noord-holland.nl