Politie Hollands Midden

Leiden - Gevangenisstraf na mishandeling treinmachinist

Openbaar ministerie Leiden, 22-07-2010 o De Supersnelrechter in Den Haag heeft op dinsdag 20 juli een 29-jarige vrouw uit Leiden veroordeeld tot twee weken gevangenisstraf waarvan een week voorwaardelijk wegens mishandeling van een treinmachinist op 17 juli 2010 op een station in Leiden. De Officier van Justitie had twee weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

De verdachte, een aan drugs verslaafde vrouw, stapte met een brandende sigaret de trein in en werd daar door de treinmachinist op aangesproken. De vrouw reageerde vervolgens agressief, ze sloeg en schopte de treinmachinist die zijn toevlucht moest nemen tot zijn cabine. De vrouw werd aangehouden door de Spoorwegpolitie. Zij vertelde na aanhouding dat ze die dag al opgefokt was en dat het aanspreken door de machinist de druppel was die de emmer liet overlopen.

Aanpak agressie tegen mensen met publieke taak Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in een publieke functie, zoals agenten, ambulancemedewerkers en medewerkers van de Openbaar Vervoer bedrijven. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en moeten worden beschermd tegen agressie en geweld.

De politie en het Openbaar Ministerie geven daarom hoge prioriteit aan het opsporen en vervolgen van verdachten van agressie en geweld tegen mensen met een publieke taak. Daarbij wordt zoveel mogelijk lik op stuk beleid toegepast. Er zijn landelijk afspraken gemaakt over het snel en effectief afhandelen van deze vorm van agressie en geweld. Zo neemt de politie bij ernstige vormen van agressie en geweld eerst contact op met het openbaar ministerie voordat de verdachte wordt heengezonden. Het Openbaar Ministerie stelt in dergelijke zaken in principe vervolging in. Ook past het OM bij geweld tegen mensen met een publieke taak de strafmaat aan. In dergelijke gevallen eist de officier van justitie een verdubbeling van de strafeis tegen de verdachte.

--- Dit is een bericht van het Openbaar Ministerie in Den Haag ---