Ingezonden persbericht



Amsterdam, 15 juli 2010

PERSBERICHT

Een zegetocht van een Afrikaanse koningszoon in het Vondelpark

Op 22 en 23 juli, vanaf 20.30 uur, wordt in het Vondelpark en in het Vondelpark Openluchttheater de Sunjata, een zegetocht van een Afrikaanse koningszoon uitgevoerd. Een unieke voorstelling vol muziek, toneel, dans en poppenspel.

Met Hakim Traïdia, Omar K, Marijn Klaver, Freerk Bos, Werner Kolf, Linar Ogenia en vele anderen.

Regisseur is Javier López Piñón. Choreograaf is Jorge Balça.

Elk jaar produceert het Vondelpark Openluchttheater een speciale voorstelling. Lieten we ons vorig jaar meevoeren door de Indiase held Rama, in 2010 beleven we samen de verwikkelingen rond Sunjata, de koningszoon, die het via allerlei omzwervingen brengt tot koning van het Mande-rijk. Zijn verhaal wortelt in de Malinese volkscultuur, met zijn eeuwenoude vertellingen en zijn bijzondere vorm. Want Sunjata is een stokpoppenspel, maar ook een voorstelling met toneel, dans en muziek. En juist voor die onderdelen bracht het Vondelpark Openluchttheater jonge theatermakers, dansers en musici bij elkaar. Op 22 en 23 juli toveren zij het Vondelpark om tot een mythisch West-Afrikaans landschap.

Afrikaans Epos:

Het verhaal begint met geboorte van koningszoon Sunjata in het Mande-rijk. Tot zijn 12de weigert hij op te staan en kruipt hij rond. Maar als de tijd daar is dat hij tot man gemaakt wordt, komen zijn ware krachten naar boven. En daarmee verdient hij zijn erenaam: de leeuw die is opgestaan.

Vanwege een ruzie over erfopvolging wordt Sunjata door zijn 40 broers verbannen en veroordeeld om het leven te leiden van een dolende jager. Samen met zijn zuster, zijn jongste broer en zijn moeder gaat hij op weg en doorkruist hij verschillende vorstendommen, en overal wordt zijn moed op de proef gesteld. Ondertussen wordt zijn hele koninkrijk onderworpen aan de macht van een ijzersmid met bijzondere gaven: Sumaoro, die alle 40 broers verslaat. De bevolking van Sunjata's land roept hem daarom terug uit ballingschap. Hij vormt een groot leger en gaat de confrontatie aan met Sumaoro. De strijd is hard; geen middel wordt onbeproefd gelaten, maar Sunjata overwint en wordt uitgeroepen tot de eerste koning van het machtige Mande-rijk.

Data en aanvangstijd:

Donderdag 22 en vrijdag 23 juli om 20.30 uur (Generale repetitie op woensdag 21 juli om 20.30 uur). Verzamelen bij het Filmmuseum.

Het koningsdrama gebruikt het Vondelpark rondom het Openluchttheater als podium en decor, zelfs de vijver laten we niet onbespeeld. Sunjata is, net als alle andere voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater, gratis toegankelijk.

Met wie:

Sunjata is een eigen productie van het Vondelpark Openluchttheater in samenwerking met:

Javier López Piñón (regisseur), Jorge Balça (choreograaf, regie-assistentie), Siem van Leeuwen (poppenspel), Esther Viersen (decor/kostuums) en Mark Tuinstra (muzikaal leider).

Sunjata wordt gespeeld door: Werner Kolf, Omar K, Hakim Traida, Freerk Bos, Linar Ogenia, Maria Carson, Marijn Klaver, Max Himmelreich en Geoffrey Sijlbing.

Het poppenspel is van Siem van Leeuwen, Mik van Goor, Babiche Ronday, Eveline Agema, Anne Cosper en Neal Lewis.

Tot slot wordt Sunjata begeleid door een live band met internationale muzikanten onderleiding van Mark Tuinstra en zien we een aantal kinderen in de rol van broer van Sunjata.

Met financiële ondersteuning door Stadsdeel Zuid en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Noot voor redacties