Socialistische Partij

Verlengen oorlog is geen oplossing voor Afghanistan

20-07-2010 * "Rasmussen, de Secretaris-generaal van de NAVO, trekt geen lessen uit de fouten die zijn gemaakt in de oorlog in Afghanistan." Dat stelt SP-leider Emile Roemer na de aankondiging van Rasmussen dat de oorlog in Afghanistan in verhevigde mate wordt voortgezet. In de provincies Helmand en Kandahar zullen grote aanvallen worden uitgevoerd. De NAVO-chef kondigt aan dat daarbij veel doden zullen vallen. Roemer: "De geesten worden rijp gemaakt om een bloedige ronde aan de oorlog toe te voegen. Dat is een heilloze weg."

De NAVO blijft de hand vasthouden van de corrupte regering Karzai. De corruptie wordt aangewakkerd door het verlengd en verscherpt oorlogvoeren met miljarden uit het buitenland. De regering Karzai steunt voor een belangrijk deel op oude oorlogsmisdadigers of krijgsheren die het niet zo nauw nemen met beginselen van recht en goed bestuur. Roemer: "Karzai verdedigen alsof het een vriend met schone handen is, is misleidend. Zowel voor de bevolking van Afghanistan als voor de burgers in Nederland."

Op de vandaag gehouden conferentie in Kaboel wordt voorgesteld om meer Afghaanse troepen op te leiden om hen de komende jaren in te kunnen zetten tegen de Taliban. Maar uit de opvattingen van Rasmussen blijkt niet dat de vreemde troepenmacht moet verdwijnen. Integendeel, ze moeten nog een onbekend lange periode blijven, want het doel is de Afghaanse troepen daarna te leiden in de strijd tegen Taliban.

Roemer ziet in de blijvende aanwezigheid van buitenlandse troepen "een gewelddadige weg die alleen tot meer bloedvergieten leidt". Het enige dat volgens hem helpt is dat alle buitenlandse troepen worden teruggetrokken. Nederland moet niet alleen de troepen uit Uruzgan terugtrekken, zoals nu gebeurt, maar ook de F-16's uit Kandahar en de staftroepen uit Kaboel. Op dat moment hebben onderhandelingen over de toekomst van Afghanistan met alle betrokken partijen, waaronder ook de buurlanden, pas zin. "Als we doorgaan zoals de conferentie van Kaboel lijkt voor te schrijven, dan gaat het van kwaad tot erger", aldus Roemer.