Productschap Diervoeder

Datum 14 juli, Brussel

De Europese gids voor goede praktijken voor de industriële produktie van veilige voedermiddelen is per 1 juli 2010 goedgekeurd door de Europese Commissie en de EU lidstaten.

Op grond van de EU diervoederhygiënevoorschriften uit 2005, die de ontwikkeling stimuleren van gidsen voor goede praktijken voor hygiëne- en HACCP beginselen, hebben de Europese zetmeelindustrie (AAF) en de Europese oliezaden- en eiwitmeelindustrie (FEDIOL) een gids ontwikkeld voor hun sectoren.

De gids is ontwikkeld in het kader van het European Feed Ingredients Platform (EFIP) in consultatie met de European Feed Manufacturers Federation (FEFAC). De inhoud van de gids is vervolgens door de lidstaten en de relevante afdeling van de Europese Commissie getoetst.

De gids, ontwikkeld voor de industrie, geeft duidelijke en transparante richtlijnen voor de EU producenten. Het toont de sterke betrokkenheid van de industrie om het niveau van voedselveiligheid verder te verbeteren op de Europese markt. AAF en FEDIOL produceren te samen jaarlijks ongeveer 25 miljoen ton voedermiddelen.

In parallel met de ontwikkeling van de gids, zijn een voedermiddelveiligheidscode en een vrijwillig certificatiesysteem opgezet, die door de European Feed Ingredients Safety Certification Association (EFISC Aisbl) gecoordineerd worden.

De European Feed Ingredients Safety Code (EFISC) en het certificatiesysteem zijn gedurende de laatste maanden succesvol getest door een certificatie-instelling. Dit is gebeurd bij een aantal oliezaden- en zetmeelbedrijven in Italië die lid zijn van FEDIOL en AAF. EFISC zal, naast een verbetering van de voedselveiligheid, bijdragen aan een betere handelstroom van de voedermiddelen binnen de EU 27 door het verstrekken van een geharmoniseerd syteem dat een solide, uniforme certificatie aanbiedt voor het voederveiligheidsmanagementsysteem.