De eID was sinds zijn lancering bedoeld voor commercieel gebruik

22/07/2010 16:36

Fidel ID

Volgens het kabinet van de minister van Economie en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne: "Het is een misverstand om te denken dat we beperkt worden omdat we niet op de chip kunnen schrijven. De elektronische identiteitskaart is een sleutel waarmee we om het even wat kunnen openen. Er zijn enorm veel mogelijkheden die alleen maar beperkt worden door de verbeelding van de mens".

Nijvel, 22 juli 2010 - "De eID was sinds zijn lancering bedoeld voor commercieel gebruik"

Volgens het kabinet van de minister van Economie en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne: "Het is een misverstand om te denken dat we beperkt worden omdat we niet op de chip kunnen schrijven. De elektronische identiteitskaart is een sleutel waarmee we om het even wat kunnen openen. Er zijn enorm veel mogelijkheden die alleen maar beperkt worden door de verbeelding van de mens".

Freedelity is een innoverend systeem voor klantenbinding van meerdere merken die de elektronische identiteitskaart (de eID) gebruiken als unieke klantenkaart. Freedelity werd ontworpen voor professionals en bedacht voor het comfort van de gebruikers. Het verenigt eenvoud met flexibiliteit en prestaties. Dankzij Freedelity kan de klant, die zijn portefeuille niet meer onnodig hoeft te overbelasten aangezien hij al een eID heeft, gemakkelijk deelnemen aan getrouwheidsacties die aangeboden worden door de deelnemende winkels. Daarnaast heeft hij ook nog snel en eenvoudig toegang tot zijn spaarpunten, zijn persoonlijk profiel en zijn aankoopgeschiedenis en kan hij met een simpele muisklik beslissen welke verkoper toegang krijgt tot welke gegevens en waarvoor hij die mag gebruiken.

Dankzij Freedelity zal de professional minder tijd moeten besteden aan het ingeven van klantengegevens en wordt het onmogelijk om fouten te maken tijdens het ingeven. Freedelity beheert de verschillende getrouwheidsprogramma's (met punten, per bezoek, met onmiddellijke korting of met bepaalde voorwaarden...) op een efficiënte manier en stelt verschillende rapporten en tools voor waarmee ze hun communicatie op hun doelgroep kunnen afstemmen en het dagelijkse commerciële beheer kunnen optimaliseren.

Freedelity wilde haar gebruikers geruststellen en hen uitleggen waarvoor hun gegevens gebruikt zouden worden, daarom hebben ze gekozen voor een transparante communicatie. In die stap wordt dit persbericht gesitueerd.

Tijdens de lancering van de elektronische identiteitskaart in 2002, hadden de verantwoordelijke autoriteiten naast de puur administratieve toepassingen al een aantal vaste toepassingen en andere diensten voorzien. Ze hadden bijvoorbeeld al bedacht dat de eID gebruikt zou kunnen worden als klantenkaart of als elektronische betaalkaart.

Sinds de eID in september 2009 door meer dan 99% van de Belgische bevolking in gebruik genomen werd (bron: 'Informatiebulletin nr. 3 voor de eID en RN van september 2009'), werden al verschillende commerciële initiatieven genomen. Zo is het vandaag mogelijk om een vervoerbiljet van de NMBS, een plaats voor een voetbalwedstrijd van de Jupiler League of een lottobiljet op de website van de nationale loterij te kopen door u met uw identiteitskaart te identificeren. Daarnaast gebruiken verschillende bedrijven de eID ook als toegangs- en identificatiebadge voor hun werknemers. Het is ook mogelijk om uw elektronische identiteitskaart te gebruiken om uw documenten en e-mails elektronisch te ondertekenen.

Al die commerciële toepassingen van de eID hebben een ding gemeen: ze slaan geen informatie op de kaart zelf op. Net zoals voor het Freedelity-systeem worden enkel de openbare gegevens (die gegevens die u zo op de kaart kunt aflezen) gebruikt.

Er kan maar weinig informatie in het geheugen van de chip opgeslagen worden: behalve de eigenlijke gegevens staan er enkel de foto van de kaarthouder, zijn domicilieadres en de verschillende veiligheidscertificaten op waarmee de kaarthouder zich kan identificeren en legaliseren (wanneer de eID bijvoorbeeld gebruikt wordt om een document elektronisch te ondertekenen).

In de nabije toekomst zouden ze de identiteitskaart aan de SIS-kaart willen verbinden. Hier zal het nationaal nummer de unieke sleutel zijn waarmee de gezondheidswerkers toegang krijgen tot de medische dossiers van de kaarthouders die gedecentraliseerd opgeslagen zijn in de beveiligde gegevenscentra.

Freedelity verbindt zich ertoe het consumentenrecht actief te respecteren en te ondersteunen om de integriteit van hun persoonlijke gegevens te behouden en hun privéleven te respecteren. Naast de verschillende technische maatregels die de gebruikers een precieze en voortdurende controle geven over de aard van de gedeelde gegevens en waarvoor de commerciële partners die gebruiken, versterkt het gebruik van de eID als identificatiemiddel de globale veiligheid van het systeem dankzij de krachtige veiligheidscertificaten die op de kaart staan. Dankzij Freedelity kunnen de gebruikers al hun persoonlijke informatie uit het systeem verwijderen door een e-mail te sturen, gevolgd door een eenvoudige procedure die op de website uitgelegd staat.

Bovendien wil Freedelity vanaf volgend jaar een chipkaart voorstellen die aangepast is aan zijn systeem voor de consumenten die geen Belgische elektronische identiteitskaart hebben (zoals de grensarbeiders). Zo kunnen zij ook van de voordelen van het concept genieten. Die kaart zal ook gebruikt kunnen worden door ethische personen die niet aan een bepaalde fysieke persoon gelinkt willen worden als door de Belgische burgers die een anonieme klantenkaart willen gebruiken.

Freedelity heeft voor zijn eID-infrastructuur actief samengewerkt met de ontwikkelaars van FEDICT, de Federale Overheidsdienst Informatie- en Communicatietechnologie. Zo wilden ze zeker zijn van de beste kwaliteitscriteria tijdens het ontwerpen van de structuur.

Over Vincent van Quickenborne

Vincent Van Quickenborne (36) houdt het graag eenvoudig. Als staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging heeft hij België omgevormd tot het op 2 na snelste land in de Europese Unie om een onderneming op te starten (Doing Business 2008, World Bank). In 2010 werd hij door het World Economic Forum geselecteerd als Young Global Leader. Vandaag is hij minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen. Hij wil de ondernemingszin in iedereen aanwakkeren en de bureaucratie verder afbouwen. (