Ingezonden persbericht


CityCamp Castricum, buiten gewoon gastvrij

Kookt u voor een wildvreemde reiziger? Stelt u uw tuin ter beschikking als kampeerplek? In Castricum wordt in augustus een testcase uitgevoerd waarbij het dorp als openbare camping fungeert en de gastvrijheid van inwoners op de proef wordt gesteld. Neem een kijkje in dit bijzondere kampement en nodig een vreemdeling uit voor een kopje koffie.

In het kader van de Noord-Holland Biënnale slaat kunstenares Sabrina Lindemann een kampeerplek op in de gemeente Castricum. Na veel gesprekken met (recreatieve) ondernemers, vertegenwoordigers van instellingen, wijkagenten en inwoners uit Castricum, komt het beeld naar voren dat op de omliggende grote campings leuke en verrassende dingen gebeuren. Het beeld van de woonkern Castricum is vooral dat van een plaats met veel groen, rustig, maar vooral een beetje suf. Lindemann wil in de uitvoering van haar project de leuke en positieve kanten van de camping naar het dorp halen.

De voorzieningen van deze speciale camping, zoals een ontbijt en het gebruik van de douche, worden verzorgd door de inwoners uit het dorp. CityCamp Castricum legt op die manier verrassende verbindingen tussen mensen, knoopt bestaande activiteiten op onverwachte manieren aan elkaar en creëert nieuwe verhalen. Vanwege het verbindende aspect van de bestaande campings met de woonkern Castricum, zal het project zich uitsluitend richten op Castricum. Lindemann zal haar project van 19 t/m 29 augustus uitvoeren. Na afloop wordt samen met inwoners en bezoekers gekeken of uitkomsten van dit experiment kunnen worden meegenomen in toekomstig beleid.

Opgeven?
CityCamp Castricum zit op de Burgemeester Mooijstraat 13 in Castricum. Hier kunnen inwoners van Castricum informatie inwinnen over CityCamp Castricum, een kampeerplek aanbieden en een mogelijke bijdrage opgeven. Of gewoon een kopje koffie komen drinken. Aanmelden van bijdragen kan door een e-mail te sturen aan info@optrektransvaal.nl.

Noord-Holland Biënnale
Dinsdag 6 juli is in Zandvoort een eerste startsein gegeven voor de Noord-Holland Biënnale 2010 (NHBNL.10). In de Noord-Holland Biënnale wordt gebruik, betekenis, geschiedenis en verwachtingen van Noord-Holland en haar gebruikers via de beeldende kunst belicht en onderzocht. De Biënnale nodigt het publiek uit om Noord-Holland vanuit een ander perspectief te bezien en te ervaren. Hierbij staan onder andere de identiteit van de Noord-Hollandse kustplaatsen centraal. In Den Helder, Zandvoort, IJmuiden en Castricum doen kunstenaars de komende twee maanden onderzoek naar de identiteit van deze Noord-Hollandse kustplaatsen. Wat maakt deze kustplaatsen authentiek en uniek? En hoe kunnen zij hun identiteit in de toekomst versterken? Dit wordt onderzocht in onder andere het ontwerpatelier van Sabrina Lindemann. NHBNL.10 wordt georganiseerd door: Kunst en Cultuur Noord-Holland, De Vishal in Haarlem, de Grote Kerk in Schermerhorn, Museum Waterland in Purmerend, het Kunstenaarscentrum in Bergen, en de Boterhal in Hoorn. De curator is Tanja Karreman.

Resultaten
De resultaten van de onderzoeken van de verschillende kunstenaars worden in de ontwerpateliers gepresenteerd van 12 september t/m 17 oktober. Het ontwerpatelier van Lindemann, die in CityCamp Castricum samenwerkt met de architectengroep DUS en Studio DUEL, zal gevestigd zijn in de woonkern Castricum en is beschikbaar gesteld door Biesterbos bv; een voorstander van 'Creative Thinking'. Op 15 september kunt u meepraten over de resultaten van 'CityCamp Castricum'. Voor meer informatie over dit ontwerpatelier en de Noord-Holland Biënnale, zie www.nhbnl.nl.