Ingezonden persbericht


Rechter: door fout in Woningwet dieren niet beschermd tegen brand

In 2010 al meer dan 117.000 dieren levend verbrand.

Amsterdam, 22 juli 2010: De rechtbank in Den Bosch heeft vandaag de overheidsrichtlijnen voor brandveiligheid in veestallen naar de prullenbak verwezen. Door een maas in de wet tussen Bouwbesluit en Woningwet, bestaat er geen brandregelgeving voor dieren. Door het besluit van de rechter worden stallen met varkens, kippen en koeien weer evenveel beschermd tegen brand als levenloze industrie, bijvoorbeeld opslag van rollen wc-papier. Wakker Dier spande de rechtszaak aan, omdat gemeenten massaal bouwvergunningen voor veestallen verlenen die in strijd zijn met de Woningwet en de VROM-richtlijn 'beheersbaarheid van brand' uit 2007. Wakker Dier is diep teleurgesteld en beraadt zich op een hoger beroep. Dit jaar zijn al meer dan 117.000 kippen, varkens en koeien levend verbrand.

In 2007 is de Woningwet aangepast en stelt deze dat er bij de bouw ook rekening ook moet worden gehouden met dierenwelzijn. Ook is in 2007 de VROM richtlijn Beheersbaarheid van Brand opgesteld. Deze richtlijn stelt dat een brandcompartiment in een stal, in tegenstelling tot andere gebouwen, nooit groter mag zijn dan 2500 m2 om het aantal dierslachtoffers te beperken. De Overheid heeft echter verzuimd om het Bouwbesluit uit 2003 aan te passen aan de nieuwe Woningwet en richtlijn. Hierdoor kunnen gemeenten bouwvergunningen goedkeuren als zij aan het verouderde Bouwbesluit 2003 voldoen. Ook al is de stal in kwestie brandgevaarlijk en voldoet deze niet aan de nieuwe regels uit 2007.

Wakker Dier tekende bezwaar aan tegen gemeente Boxmeer voor het verlenen van een vergunning aan brandgevaarlijke stallen. De stallen in kwestie zijn 4.988 m2, 4.323 m2 en 2.934 m2: het dubbele van de maximumgrootte van een compartiment zoals aangegeven in de handreiking Beheersbaarheid van Brand van het ministerie VROM in 2007. De gemeente Boxmeer gaf tijdens de zitting toe helemaal geen rekening te hebben gehouden met het feit dat er dieren zouden worden gehouden in de stallen. Zij hebben zich strikt aan het Bouwbesluit gehouden dat geen onderscheid maakt tussen dieren en dingen.

Met het intensiveren van de landbouw en het groter worden van stallen, neemt ook het aantal slachtoffers bij een brand toe. In de afgelopen vijf jaar zijn meer dan een miljoen dieren verbrand en hebben 15 branden plaatsgevonden met meer dan 10.000 slachtoffers. Veel van deze branden hadden voorkomen kunnen worden en veel slachtoffers kunnen sparen. Het is nu niet verplicht om stallen te voorzien van brandmelders en brandblussers of zelfs maar bluswater. Simpele voorschriften zoals het scheiden van brandgevaarlijke activiteiten en apparaten van de dierverblijven, of regelmatige controle van de elektrische installaties zouden veel branden kunnen voorkomen. Het toepassen van sprinklerinstallaties of brandcompartimenten kan het aantal slachtoffers aanzienlijk beperken. Zo onderschrijven ook de brandweer, het lectoraat brandpreventie, het verzekeringswezen en de Dierenbescherming in de Brandraad 2009.

(tabel)