Asielzoekers hebben vijf keer meer kans op ernstige complicaties tijdens zwangerschap.

Zwangere asielzoekers krijgen 5 tot 6 keer meer levensbedreigende complicaties vergeleken met Nederlandse vrouwen. Dit staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum dat in het bezit is van EenVandaag. Uit het onderzoek blijkt dat per duizend Nederlandse vrouwen, zes vrouwen te maken krijgen met ernstige complicaties.Per duizend asielzoekers krijgen eenendertig vrouwen levensbedreigende problemen. Bij zwangere allochtone vrouwen die niet in een asielzoekercentrum wonen, krijgen acht op de duizend vrouwen ernstige problemen.

'Als ik zie hoeveel er uit de kast wordt getrokken om autochtone vrouwen met kleine klachten te helpen, dan is het heel pijnlijk om te zien hoeveel barrières er worden opgeworpen voor asielzoekers die echt hulp nodig hebben', aldus de leider van het onderzoek professor Van Roosmalen in EenVandaag.

Volgens Van Roosmalen is met dit onderzoek aangetoond dat juist het verblijf in een asielzoekercentrum een belangrijke rol speelt in het optreden van complicaties. Hij noemt als hoofdoorzaak het gesol met hoogzwangere vrouwen van centrum naar centrum.:'Ze beginnen in Groningen, dan naar Deventer, om te eindigen in het zuiden van het land. En dat in de negende maand!' Ook de slechte toegang tot de zorg en communicatieproblemen zorgen in zijn optiek voor een grotere kans op levensbedreigende complicaties.

Uitzending EénVandaag, donderdag 22 juli 2010, 18.17 uur, Nederland 1.
Noot voor redacties
Voor meer info (