Waterschap Aa en Maas

zaken 23 juli

De droogte van week tot week: stand van zaken 23 juli

Het is een warme en droge zomer. Droger dan het lange tijd geweest is. Waterschap Aa en Maas zet wekelijks de feiten op een rij en maakt inzichtelijk hoe het waterschap hierop anticipeert. Deze berichtgeving is uiteraard sterk onderhevig aan de actualiteit.

Samenvatting
De afgelopen week is de situatie rondom de droogte stabiel gebleven en op sommige plaatsen iets verbeterd. Er is echter nog steeds sprake van waterlopen waar helemaal geen water meer in staat (drooggevallen zijn) en waterlopen waar minder water in staat dan gewenst of gemiddeld voor een zomerperiode. Om weer voldoende water in beken en sloten te krijgen is meer en langdurigere neerslag noodzakelijk. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om water vanuit kanalen en rivieren het gebied in te laten en zo te verdelen. De situatie na de hevige noodweer vorige week rondom het kanaal van Deurne/Helenavaart is verbeterd. Doordat er nog bomen in het kanaal liggen kan er minder water dan normaal worden afgevoerd naar andere beken en sloten.

Het beregeningsverbod uit oppervlaktewater dat in een deel van het gebied is ingesteld, blijft gehandhaafd. De speciale regeling om overdag wel grasland en sportvelden te beregenen is op 19 juli ingetrokken (deze was geldig voor een periode van tien dagen). Ook al houdt de droogte in deze vorm aan, dan zal niet opnieuw dit jaar deze regeling ingezet worden. Dit komt omdat vanaf augustus het weer toegestaan is om overdag te beregenen.

Door het aanhoudende warme weer zijn er een aantal nieuwe meldingen van waterkwaliteitsproblemen bijgekomen, maar ten opzichte van vorige week zijn er wel een aantal meldingen ingetrokken.

De feiten per regio
Voor het gebied rondom Den Bosch en Oss (district Hertogswetering) geldt dat op de plekken waar water ingelaten kan worden vanuit kanalen de gewenste waterstand ook bereikt wordt. Gebieden die afhankelijk zijn van regenwater vallen nog steeds droog. De Aa en de Dommel geven nog steeds voldoende water voor de stad `s-Hertogenbosch en het Drongelens Kanaal. De inlaat vanuit de Maas bij Grave zorgt ervoor dat de regio Oss voldoende water heeft.

In de regio Cuijk en Boxmeer is de situatie op dit moment stabiel. Om de situatie zo te kunnen houden moet er wel neerslag gaan vallen. Er kan minder water het gebied ingelaten worden dan nodig is. Omdat er de afgelopen weken neerslag is gevallen, hebben maar weinig agrariers gebruik gemaakt van de mogelijkheid om met grondwater te beregenen. Op dit moment starten de telers van gewassen die buiten en dus niet in kassen geteeld worden weer volop met beregenen.

In de regio Veghel en Uden zet de verbetering van vorige week zich door. Op sommige plaatsen zie je weer water over de stuw stromen. In gebieden waar geen beregeningsverbod uit oppervlaktewater geldt wordt plaatselijk beregend. Met name rondom Boekel en Uden is nog steeds sprake van waterlopen waar helemaal geen water meer in staat.

In Deurne en Helmond is het nog steeds erg droog. In meerdere gebieden is er onvoldoende water en zijn waterlopen helemaal drooggevallen. Na de calamiteit van afgelopen week in het Kanaal van Deurne is de aanvoer weer hersteld en stroomt er maximaal water het gebied in.

Hieronder staat een totaaloverzicht van waterlopen / gebieden die zijn drooggevallen of beneden het gewenste waterpeil (lager dan de gewenste stand van het oppervlaktewater) zijn gezakt.

Hertogswetering

Lager dan gewenst peil:


· Gebieden tussen de A59 tot aan de spoorlijn (Ravenstein - Oss Den Bosch);

Droogval:


· Rondom Oss en Berghem;


· Rondom Geffen;


· Rondom Nuland;


· Ten zuiden van Rosmalen.

Raam

Lager dan gewenst peil / droogval:


· Gehele gebied waar beregeningsverbod is ingesteld.

Beneden Aa

Lager dan gewenst peil:


· Gebieden rondom Nistelrode / Heesch;

Droogval:


· Gebieden rondom Boekel en Uden;


· Waterlopen ten westen van Schijndel.

Boven Aa

Lager dan gewenst peil:


· De Kleine Aa (ten westen van Someren);


· De gehele Goorloop (ten zuiden en westen van Helmond);


· De gehele Verreheiseloop (ten westen van Handel);


· De Snelle Loop (ten noorden van Milheeze en Bakel);


· De Peelse Loop (ten zuiden van De Rips, Handel en Elsendorp);


· Molenbroekseloop zakt onder peil en mogelijke droogval. (ten oosten van Mortel);


· De Diepenhoekseloop (ten zuid-westen van Someren Eind).

Droogval:


· Meerdere waterlopen in rayon Helmond/Someren en Gemert/Bakel;


· Bovenlopen nabij Asten, Neerkant, Heusden en Ommel.

Wat doet Waterschap Aa en Maas aan de situatie? Doordat de afgelopen week het af en toe heeft geregend, is de situatie iets verlicht.

Waar nodig zet waterschap Aa en Maas de sluis dicht (zoals de Bovenlandse sluis bij 's-Hertogenbosch) om zoveel mogelijk water in het gebied te houden. Alle punten waar water het gebied ingelaten kan worden, worden maximaal benut.

Langs de Helenavaart tussen Helanaveen en Griendsveen zijn door de storm van vorige week problemen opgetreden bij de kades (o.a. gevallen bomen). Ter plekke is op sommige locaties de kade beschadigd en zijn nog niet alle bomen geruimd. Met man en macht wordt gewerkt om deze problemen op te lossen en om te zorgen dat de kade niet te zwaar wordt belast, wordt water via het Kanaal van Deurne in het gebied gelaten.

Het verbod voor beregening uit oppervlaktewater blijft ondanks de licht verbeterende situatie gehandhaafd voor de aangegeven gebieden. De speciale regeling om overdag wel grasland en sportvelden te beregenen is op 19 juli ingetrokken (deze was geldig voor een periode van tien dagen). Ook al houdt de droogte in deze vorm aan, dan zal niet opnieuw dit jaar deze regeling ingezet worden. Dit komt omdat vanaf augustus het weer toegestaan is om overdag te beregenen.

Zijn er consequenties voor de waterkwaliteit?
Door het aanhoudende warme weer zijn er de afgelopen week een aantal nieuwe meldingen van waterkwaliteitsproblemen (zoals blauwalgenbloei, botulisme etc.) binnengekomen. Ten opzichte van vorige week zijn er ook een aantal meldingen ingetrokken. In de tabel staan die meldingen die gericht zijn op niet-zwemwateren.

Voor meldingen in zwemwater verwijzen we naar http://www.brabant.nl/

Hertogswetering


· 24-6: Blauwalgenbloei in vijver bij De Wiel in Geffen.

Raam


· 22-6: Blauwalgenbloei in Lovendaalsingel in Grave;


· 15-7: Lage Raam, Achterdijk, Mill. Zuurstof 44%


· 15-7: Hooge Raam, Esscharen. Zuurstof 21%


· 15-7: Hertogswetering, Hamelspoelweg. Zuurstof 38%


· 19-7: Stadswater Brouwershof, Reek. Nieuwe verdenking blauwalgenbloei. Onderzoek loopt.

Beneden Aa


· 12-5: Blauwalgenbloei in visvijver 't Ven in Veghel;


· 24-6: Blauwalgenbloei in Afleidingskanaal in Beek en Donk.


· 7-7: Visvijver IJsbaanweg, Beek en Donk. Verdenking blauwalgenbloei, onderzoek loopt.


· 20-7: vijver tussen de Linie, de Rondweg Volkel en de Lankesstraat, Uden. Verdenking blauwalgenbloei, onderzoek loopt.

Boven Aa


· Geen meldingen

Toelichting Blauwalgenbloei en botulisme zie
http://www.aaenmaas.nl/onze_taken/schoon_water/schadelijk_water/blauwal g

Wat zijn de verwachtingen?
De actuele weerssituatie is te vinden op www.knmi.nl

Geconstateerd kan worden dat de neerslag van afgelopen week niet voldoende is om het grond- en oppervlaktewater op het gewenste niveau te krijgen. Hiervoor is meer langdurige, buiige neerslag nodig.