Gemeente Wassenaar

Een eeuw park de kieviet. In 2010 is het honderd jaar geleden dat met de aanleg van het stratenplan van Park de Kieviet in Wassenaar werd begonnen.

Sedert 1910 zijn hier een groot aantal interessante villas gebouwd.

De Bewonersvereniging, die dit jaar 10 jaar bestaat, vond dit eeuwfeest een goede aanleiding om aan de architectuurgeschiedenis van hun wijk aandacht te besteden. In het eerste hoofdstuk van dit boekje wordt beschreven hoe de oudste geschiedenis van het gebied zich voltrok.

Daarna richt de aandacht zich op de architecten die hier prachtige woonhuizen voor hun opdrachtgevers bouwden. Tijdens het onderzoek bleek dat een groot aantal van hen zelf ook in De Kieviet gewoond hebben: namen zoals Mutters, Brandes, Fokker, Van der Wall, Kranenburg, Plantenga en Wouda. Aan hun huizen, maar ook aan de Rijks- en Gemeentelijke Monumenten in De Kieviet wordt vervolgens uitgebreider aandacht besteed.

Tot slot volgt een compleet overzicht met foto's van alle huizen in De Kieviet en op Kievietsduin en hun architecten, die in het Gemeentelijke Inventarisatie Project zijn opgenomen als vertegenwoordigers van waardevol architectuurhistorisch erfgoed. Ook de latere architectuur, met een fraai voorbeeld van Rietveld komt beknopt aan bod. Het boekje probeert zo een beeld te geven van een goed stedenbouwkundig plan, dat ook tegenwoordig nog een prachtig woongebied en - inmiddels - beschermd dorpsgezicht is.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070 (toets alleen deze 5 cijfers)
E: gemeente@wassenaar.nl