Gerechtelijke organisatie

Uitspraak in zaak Probo Koala (Broom II)

Amsterdam, 23 juli 2010 - De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak Probo Koala (Broom II). Het bedrijf Trafigura Beheer B.V. wordt veroordeeld tot 1 miljoen euro geldboete voor de uitvoer van afval naar Ivoorkust (een ACS staat) - en voor het in Amsterdam afleveren van voor de gezondheid schadelijke waar, terwijl dat schadelijke karakter is verzwegen. Het OM had een geldboete geëist van 2 miljoen euro. Trafigura is vrijgesproken van valsheid in geschrifte. De rechtbank tilt het zwaarst aan de uitvoer van afval naar Ivoorkust en legt hiervoor de maximale boete op. Wat betreft de in Nederland gepleegde overtreding houdt de rechtbank rekening met het feit dat het afval in Nederland niet op de consumentenmarkt is gebracht, maar hier werd afgegeven aan een erkende afvalverwerker, zonder dat er grote risicoâs zijn geweest voor de gezondheid of het milieu.

De werknemer van Trafigura, N. A., wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden (proeftijd 2 jaar) en een geldboete van 25.000 euro voor het feitelijk leidinggeven aan het afleveren van voor de gezondheid schadelijke waar, terwijl dat schadelijke karakter is verzwegen. Het OM had een gevangenisstraf geëist van 12 maanden. N. A. is vrijgesproken van valsheid in geschrifte. Een gevangenisstraf acht de rechtbank niet op zijn plaats.

De kapitein van de Probo Koala, S. C., wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden (proeftijd 2 jaar) voor het medeplegen van het afleveren van voor de gezondheid schadelijke waar, terwijl dat schadelijke karakter is verzwegen. Ook is hij schuldig aan het medeplegen van valsheid in geschrifte. Het OM had een gevangenisstraf van 4 maanden geëist. De rechtbank weegt mee dat de kapitein niet heeft gehandeld uit direct winstbejag, maar onder druk van zijn opdrachtgever.

Amsterdam Port Services (APS) en haar bestuurder E.M. U. zijn schuldig bevonden aan overtreding van de Wet Milieubeheer en het feitelijk leidinggeven daaraan door E.M. U. Het gaat dan om het terugpompen van het gevaarlijke afval in de Probo Koala. Maar verdachten mochten vertrouwen op de door de gemeente gegeven toestemming om het afval terug te pompen en worden daarom beiden ontslagen van rechtsvervolging. Het OM had tegen APS een boete geëist van 250.000 euro en tegen E.M. U. een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk.

Het OM is niet ontvankelijk in de zaak tegen de gemeente Amsterdam. De rechtbank komt tot de conclusie dat de gemeente Amsterdam strafrechtelijke immuniteit toekomt. De gemeente heeft gehandeld als openbaar lichaam. Het geven van toestemming om het afval terug te pompen in de Probo Koala was een exclusieve bestuurstaak. Naar vaste jurisprudentie van de Hoge Raad (Pikmeer II) geldt dat de overheid daarvoor niet vervolgd kan worden. Het OM had een boete van 150.000 euro geëist.

De vonnissen zijn gepubliceerd onder LJnummers: BN2193
BN2068
BN2149
BN2052
BN2106
BN2185

U kunt ook een samenvatting van alle vonnissen lezen.

LJ Nummers

BN2193
BN2068
BN2149
BN2052
BN2106

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 23 juli 2010 Naar boven