Gemeente Waddinxveen


Doorbraak Centrumplan Waddinxveen: rechtbank stelt gemeente volledig in het gelijk

De rechtbank âs-Gravenhage heeft de gemeente Waddinxveen in het gelijk gesteld in alle procedures over het Centrumplan. Het betreft de procedures rondom de vrijstelling voor de voorbelasting, de vrijstelling en bouwvergunning 1e fase, de procedure rondom de bouwvergunning 2e fase en de procedure rondom de kapvergunning. De uitspraak betekent een doorbraak voor het Centrumplan en is van groot belang voor de gemeente, ASR Vastgoed Ontwikkeling, de Waddinxveense samenleving én winkeliers.

Â

De gemeente en ASR Vastgoed Ontwikkeling zijn uiteraard blij met de uitspraak van de rechtbank. Het brengt de start van de bouw van het nieuwe centrum dichterbij. Wethouder Kees de Jong: âVanuit de gemeente zijn er nu geen belemmeringen meer om door te pakken met het Centrumplan. We moeten uiteraard de reactie van de mensen die bezwaar hebben gemaakt, afwachten. Zij hebben nu eenmaal het recht om naar de Raad van State toe te stappen. Maar ik hoop dat zij geen belemmeringen meer opwerpen en het collectief belang van alle inwoners van Waddinxveen zwaarder laten wegen dan hun individueel belang.â

Onderbouwing van de rechtbank
De gemeente heeft de vrijstelling voor de voorbelasting en de vrijstelling en bouwvergunning 1e fase verleend op grond van art. 19, tweede lid van de WRO. In vervolg op de bouwvergunning 1e fase heeft de gemeente de bouwvergunning 2e fase verleend.

De rechtbank is van mening dat de vrijstellingen zijn voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing van het bouwplan. Bovendien stelt de rechtbank dat het bouwplan past binnen het inmiddels vastgestelde bestemmingsplan Centrum.

De eisers stelden dat de vrijstellingen niet verleend hadden mogen worden, omdat de gevolgen van het bouwplan een duurzame ontwrichting van het winkelgebied de Passage zouden betekenen. Dat is volgens de rechtbank niet aangetoond. De rechtbank wijst in dit kader ook op het DTNP-rapport dat door de eisers is voorgelegd. In dat rapport wordt realisering van het bouwplan juist gezien als een versterking van de voorzieningenstructuur in Waddinxveen.

Dat het positieve welstandsadvies van 20 november 2007 als een onzorgvuldig stempeladvies kan worden aangemerkt, vindt de rechtbank ongegrond. Om de welstandtoets te kunnen doen heeft de gemeenteraad speciaal voor het Centrumplan het Beeldkwaliteitplan vastgesteld. Dit Beeldkwaliteitplan is ook onderdeel van de ruimtelijke onderbouwing van het bouwplan. Bovendien zijn de verantwoordelijkheden en de bevoegdheden van de welstandscommissie door de raad op 24 mei 2006 overgedragen aan het kwaliteitsteam. Dit team is voortdurend betrokken geweest bij het ontwerpproces van het bouwplan.

De rechtbank concludeert op grond van deze argumenten dat de gemeente terecht de vrijstellingen en de bouwvergunningen 1e en 2e fase heeft verleend.

Onderbouwing kapvergunning
Met betrekking tot de kapvergunning heeft de rechtbank aangegeven dat de betreffende bomen geen bijzondere bomen zijn die bescherming verdienen. Het kappen van de bomen tast volgens de rechtbank de leefbaarheid niet aan, omdat bij het inrichten van het Centrumplan nieuwe bomen worden geplant. Volgens de rechtbank is het niet nodig een termijn te geven voor de herplant. Ook vindt de rechtbank het terecht dat de gemeente het belang van de realisatie van het Centrumplan vooropstelt. Daarnaast stelt de rechtbank dat het verlenen van een kapvergunning in principe los staat van een ruimtelijke ordeningsprocedure.

Â