Openbaar Ministerie

OM eist drie jaar gevangenisstraf voor drie overvallen op Goudse bloemenkiosk

23 juli 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag een gevangenisstraf van drie jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist tegen een 20-jarige man uit Gouda. De man wordt ervan verdacht dat hij tot drie keer toe een bloemenkiosk in Gouda heeft overvallen. De man bedreigde hierbij het aanwezige personeel met een mes. Na zijn aanhouding op 13 april dit jaar bedreigde hij tijdens het verhoor een politieagent en vernielde hij een computer.

De bloemenkiosk in Gouda werd op 22 december vorig jaar, 13 maart en 12 april overvallen. Na de tweede overval werden er camerabeelden opgehangen. Toen de verdachte op 12 april voor de derde keer de zaak overviel, werd hij achteraf door de politie herkend op de camerabeelden. Daarnaast liet de verdachte ook zijn handafdruk achter op een vaas.

Bij de overval op 22 december vorig jaar waren twee medewerksters in de bloemenwinkel aanwezig. Zij zagen de overvaller de winkel in komen, wat heen en weer lopen en weer vertrekken. Vervolgens bleef de man in de buurt van de winkel rondhangen. Omdat de twee vrouwen het niet vertrouwden, besloten zij om een deel van de inhoud van de kassa in de kluis te leggen. Ook verstopten ze hun tassen. De man kwam de winkel weer inlopen en zei dat hij een vervelende mededeling had, hij ging de vrouwen overvallen. Hierop toonde hij een mes, zwaaide hiermee rond, bedreigde de vrouwen en eiste geld. De overvaller ging er vandoor met een klein geldbedrag.

De overval op 13 maart verliep nagenoeg hetzelfde. De dader riep dit is een overval, zwaaide met een mes en bedreigde het personeel. Ook overval nummer drie, op 12 april, begon net als de eerste twee. De overvaller kwam binnen, zei dit is een overval en bedreigde de aanwezige personeelsleden met een mes. Een van hen vertelde de dader dat de winkel camerabeveiliging had en dat hij op de beelden stond. Daarop werd de overvaller erg boos en eiste hij de tape. Omdat de medewerksters niet bij de beelden konden, vernielde hij met het mes het beeldscherm. Voordat hij vertrok dreigde hij de vrouwen wat aan te doen als hij zou worden gepakt.

Voor twee van de aanwezige personeelsleden was het de tweede keer dat zij werden overvallen. Een van hen was op 13 maart ook aan het werk en herkende de overvaller. Een andere medewerkster had de eerste overval in december meegemaakt en was pas sinds kort weer aan het werk gegaan. De vrouw was na die eerste overval zo angstig geworden, dat ze enige tijd niet in staat was om te werken.

De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat de overvallen grote impact hebben gehad op de vijf medewerksters van de bloemenkiosk. De vrouwen voelen zich door de overvallen op hun werkplek niet langer veilig.

De verdachte ontkent de twee eerste overvallen te hebben gepleegd. Maar volgens de officier van justitie is in zijn woning een kledingstukken gevonden die bij eerdere overvallen zijn gebruikt en ook is hij door medewerkers herkend als de man die in maart de zaak overviel.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.