Gemeente Alkmaar


Historische bestrating gevonden bij opgravingen Paardenmarkt Alkmaar

Tijdens de opgraving op de Paardenmarkt is een opvallende vondst gedaan. Naast de vele opgegraven skeletten zijn nu ook resten van de historische bestrating van het oude plein aan het licht gekomen.

Tijdens het aanleggen van een nieuw opgravingsvlak zijn de archeologen van Hollandia opnieuw gestuit op een unieke vondst. Het gaat om een stuk historische bestrating in een diagonaal lopende baan over het plein. Dit stuk bestrating lijkt het grootste stuk te zijn dat ooit in Alkmaar is gevonden. De bestrating bestaat uit grote kiezels en heeft het karakter van een weg. Naast de gevonden weg liggen de resten van de vroegere Paardenmarkt. Deze bestaan uit een "funderingsvloer" van verschillende maten hergebruikte bakstenen die in één fase met de weg is aangelegd. De bakstenen zijn afgestreken geweest met een laag schelpmortel om het voor groot vee vlak en beloopbaar te maken.

Datering van bestrating
Tot op heden was nauwelijks iets bekend over de bestrating van het plein. Direct op- en tussen de voegen van de bestrating zijn vondsten gedaan die in de 18de eeuw en later te dateren zijn. Op 18de eeuwse kaarten is van deze weg helemaal niets te zien. Op vroeger kaartmateriaal uit 1597 en 1603 is over het plein ongeveer op dezelfde plaats een diagonale band gestippeld. In 1647 en later wordt het plein afgebeeld met bomen erop. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat de precieze datering van deze "weg" is.

Bekijk de opgraving

De archeologische opgravingen lopen nog tot en met augustus. Om iedereen de gelegenheid te geven de opgraving van dichtbij te bekijken, staan er rondom de opgravingen hekken en borden met informatie. Ook is de opgraving te volgen op www.alkmaar.nl/paardenmarkt.