Rectificatie: VROM beleid beter verankerd


Het ministerie van VROM heeft vanmiddag een persbericht verspreid met de titel "VROM beleid beter verankerd". Dit betreft een 'fake' bericht dat niet bestemd was voor verzending

Het ministerie van VROM biedt zijn excuses aan voor eventueel ongemak.

Hieronder volgt het gerectificeerde fake bericht:

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM beleid beter verankerd

Het Ministerie van VROM werkt aan een set handvatten om in de toekomst voorgenomen beleid beter te verankeren in geborgde charters. In deze set handvatten ­ ook wel grepen genoemd - moeten criteria en uitgangspunten worden vastgelegd die het mogelijk maken de borging beter te laten aansluiten op de beleidsuitgangspunten.

Uitgangspunt van deze nieuwe werkwijze is om in een vroege fase van beleidsverankering consensus te verkrijgen over de gestelde doelen. Eind 2010 moeten de verschillende handvatten uitontwikkeld zijn.

Verschillende programmatische werkgroepen onderzochten een tweesporenaanpak om een efficiencyslag te maken met betrekking tot beleidsontwikkeling, maar vooral beleids verankering . Dit traject leidde tot een focusgroep Beleidsverankering 2010 . VROM wil op deze wijze af van de vele herhalingsprocessen (VHP's) en zo een vitale bijdrage leveren aan een efficiëntere Rijksoverheid.

De benodigde beleidsintensiveringen die met de Beleidsverankering 2010 gemoeid zijn worden nauwgezet gemonitord. De minister van VROM stelt daarvoor zonodig extra additionele middelen beschikbaar. Mocht de effectuering van de nieuwe borgingssystematiek - waarbij het profijtbeginsel leidend zal zijn - tot onevenwichtigheden in het toetsingskader leiden, dan zal de minister van VROM de Kamer daarover separaat over informeren. Naar verwachting zullen andere departementen de nieuwe borgingsystematiek per ultimo 2011 implementeren. Een interdepartementale werkgroep werkt aan een kostenneutrale flankerende aanpak.
Achtergrond

VROM staat voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer. VROM is verantwoordelijk voor: milieu, ruimtelijke ordening, wonen, wijkenaanpak en integratie. Daarnaast is de Rijksgebouwendienst als onderdeel van VROM verantwoordelijk voor de huisvesting van alle rijksoverheidsinstellingen en is de VROM-Inspectie verantwoordelijk voor de handhaving en het toezicht op genoemde terreinen.

VROM maakt het mogelijk dat we in Nederland schone lucht kunnen inademen, dat we kunnen wonen in betaalbare, veilige, gezonde en energiezuinige woningen, dat we kunnen leven in een prettige buurt waar iedereen meedoet en meetelt. We doen dat door het bedenken van problemen voor oplossingen, door het hanteerbaar maken van regels, door onze partners een duwtje te geven of ze simpelweg te laten delen in onze kennis. Want we doen het niet alleen. Wij kunnen onderwerpen op de agenda zetten, beleid formuleren, wetten schrijven of subsidies verlenen. Maar het zijn onze mede-overheden, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en de burgers die echt het verschil kunnen maken. Wij hebben hen nodig, zoals zij ons nodig hebben.