Rijksoverheid


Vragen SP over dreigende sluiting Signis en A.Roozendaalschool in Purmerend

Vragen van het lid Smits (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de dreigende sluiting van Signis locatie Zaandam en de Alexander Roozendaalschool in Purmerend. (Ingezonden 23 juli 2010)


1
Wat is uw oordeel over de dreigende sluiting van De Signis school in Zaandam en de Alexander Roozendaalschool in Purmerend? 1) Wat zijn volgens u de oorzaken van de dreigende sluitingen van beide scholen?


2
Hoeveel leerlingen met ernstige spraak-taalstoornissen zouden getroffen worden door sluiting van beide scholen en wat zijn de gevolgen voor deze leerlingen?


3
Wat zijn de extra kosten voor gemeenten voor bijvoorbeeld leerlingenvervoer wanneer één of beide vestigingen zouden moeten sluiten?


4
Deelt u de mening dat anderhalf uur heen en anderhalf uur terug een te lange reistijd is voor leerlingen om naar school te gaan, zoals wordt betoogd in een uitzending op webregio.nl? 2) Zo ja, hoe verhoudt een sluiting van een school voor leerlingen met ernstige spraaktaalstoornissen waardoor zij verder moeten reizen voor onderwijs zich tot de wens van de regering om leerlingen onderwijs dichter bij huis te laten volgen? 3)


5
Hebben de scholen met u overlegd over de mogelijke sluitingen? Zo ja, wat is de uitkomst van dit gesprek? Zo nee, bent u van plan dit alsnog te doen?


6
Ziet u mogelijkheden u om sluiting van de twee scholen te voorkomen? Zo nee, deelt u de mening dat een mogelijke samenvoeging van de twee scholen ervoor kan zorgen dat er toch nog een school voor leerlingen met ernstige spraak-taalstoornissen blijft ten noorden van het Noordzeekanaal? Bent u bereid met de besturen in gesprek te gaan over deze mogelijkheid?


1) http://www.assendelftonline.nl/nieuws/1-laatste-nieuws/103-ouders-in-verzet-tegen- sluiting-school-voor-kinderen-met-spraakstoornissen
2) http://www.webregio.nl/zaanstreek/webregio-tv/video/11804967/woede-om-sluiting- speciale-school-zaandam.aspx

3) Kamerstuk 30 597, nr. 103