Veilig Verkeer Nederland

VVN en VIA Advies tekenen samenwerkingsovereenkomst

vrijdag, 23 juli 2010

Vanmiddag hebben Linda van der Eijck, directeur Veilig Verkeer Nederland, en Erik Donkers, directeur VIA Advies een samenwerkingsovereenkomst getekend. Doel van de samenwerking is het ontwikkelen van een softwaremodule Meldpunt Veilig Verkeer en daarmee de unieke gegevens omtrent subjectieve verkeersonveiligheid, meldingen van de burgers, te combineren met de reeds beschikbare verkeersgegevens zoals ongevalcijfers, snelheden en wegkenmerken.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is van mening dat iedereen veilig over straat moet kunnen. Verkeersonveiligheid, objectief en subjectief, zorgt ervoor dat dit niet voor alle weggebruikers is weggelegd. VVN wil de burger, die geconfronteerd wordt met verkeersonveiligheid en daardoor in haar bewegingsvrijheid wordt beperkt, ondersteunen en zodoende de verkeersveiligheid ver-beteren. VVN heeft daarvoor laagdrempelige loketten opgezet waar burgers signalen omtrent verkeersonveilige situaties kunnen melden, het zogenoemde Meldpunt Veilig Verkeer.

VVN verzamelt door middel van het Meldpunt Veilig Verkeer unieke gegevens omtrent Subjec-tieve Verkeersonveiligheid gebaseerd op het gevoel van burgers die niet of nauwelijks ondersteund wordt door objectieve gegevens. Data die gekoppeld zijn aan geografische locaties op het Nederlandse wegennet.

VIA Advies (VIA) is een bedrijf die wegbeheerders en andere organisaties adviseert over duurzame mobiliteit. Mobiliteit die aandacht heeft voor begrippen als bereikbaarheid, billijkheid, eco-nomisch welzijn, gezondheid en veiligheid, efficiënt gebruik van ruimte en natuurlijke hulpmiddelen. VIA heeft naast haar expertise op verkeerskundig gebied en veilig en duurzaam wegverkeer, expertise op het gebied van innovatieve software waarmee verkeersvraagstukken omgezet kunnen worden in praktische modules voor overheden en bedrijven.

"VIA is de geschikte partner om een nieuwe module te ontwikkelen teneinde de signalen van burgers op een adequate en betrouwbare wijze binnen te laten komen, gecombineerd met het beheer en de controle op het afhandelingproces van de meldingen", aldus Linda van der Eijck.

Erik Donkers: "VVN verzamelt via het Meldpunt Veilig Verkeer gegevens omtrent subjectieve verkeersonveiligheid. Door middel van de nieuw te ontwikkelen softwaremodule Database Meldpunt Veilig Verkeer kunnen deze unieke gegevens gecombineerd worden aan (objectieve) verkeersgegevens, die reeds beschikbaar zijn".

Eind 2010 kan VVN proefdraaien met de softwaremodule Meldpunt Veilig Verkeer. Begin 2011 start VVN de publiekscampagne en het stapsgewijs uitrollen van het Meldpunt Veilig Verkeer over Nederland.