TenneT


Leggen BritNed zeekabel afgerond

23-07-2010 Vandaag is het laatste deel (22 km) van de in totaal 260 kilometerlange zeekabel van BritNed op de bodem van de Noordzee gelegd. BritNed is een nieuwe HVDC elektriciteitsverbinding tussen Groot-Brittannië en Nederland. Het kabelleggen is uitgevoerd in zes kabeldelen en vorig jaar september is het eerste kabeldeel in de zee bij Maasvlakte gelegd. De volgende fase omvat het realiseren van drie kabellassen op zee en vier op land én het begraven van de recentelijk geïnstalleerde zeekabel. Deze fase moet eind september zijn afgerond.

Kabelleggen
De twee HVDC zeekabels zijn samengebundeld en worden ingebed in de bodem van de Noordzee met speciale kabellegschepen, ondersteund door diverse vaartuigen. De kabels worden minstens een meter onder de zeebodem begraven. De waterdiepte kan zo'n 50 meter zijn.

BritNed kabel
De kabels worden geïnstalleerd als een bipolaire HVDC interconnector waarbij twee elektriciteitskabels voor hoogspanning samen gebundeld zijn. Vanwege de grote afstand (260 kilometer) wordt de elektriciteit in de vorm van gelijkstroom via kabels onder zee en over land getransporteerd naar converterstations aan beide uiteinden van de verbinding. Deze converterstations zijn door BritNed gebouwd op the Isle of Grain in Kent (Groot-Brittannië) en op Maasvlakte - bij Rotterdam (Nederland). De converterstations zetten de elektriciteit weer om in wisselstroom (alternating current - AC) voor aansluiting op het Britse (400kV) en Nederlandse (380kV) elektriciteitsnet.

Feiten en cijfers over de kabels
Voltage: ± 450 kV DC
Kabelcapaciteit: 1,000 MW
Gewicht 44 kg / meter (enkele kabel)
Lengte van de zeekabelroute: 250 km (twee kabels, gebundeld) Lengte van de landkabelroute: 7 km (NL) en 2 km (GB), twee kabels, samen gelegd
Geleider: 1 x 1430 mm2 Cu (koper)

ABB High Voltage Cables is verantwoordelijk voor de productie en het aanleggen van de BritNed-kabels.