Nieuw-Vlaamse Alliantie



N-VA vraagt bijkomende inspanning van Vlaamse gemeenten in kosten weggelekt water

klok 23 juli 2010

Vandaag keurde de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege een algemeen maximaal lektarief voor de drinkwatermaatschappijen goed. Het Algemeen Waterverkoopreglement zal de drinkwatermaatschappijen verplichten maximaal 50% van lekverbruik aan te rekenen. Het was Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) die deze problematiek een tijd geleden bij de minister aankaartte. Hij reageert tevreden op het initiatief van de minster, maar wijst er op dat hiermee nog maar de helft van het probleem is opgelost. "Zolang de gemeenten geen enkel lektarief of andere korting hanteren op hun gemeentelijke saneringsbijdrage voor weggelekt water blijft een onrechtvaardige situatie bestaan", stelt Hendrickx. "Ik hoop dan ook dat de minister zo snel mogelijk met de gemeenten aan tafel gaat zitten om hen te overtuigen net zoals de drinkwatermaatschappijen en de Vlaamse overheid een lektarief in te voeren."

De voorbije maanden doken in de media geregeld schrijnende gevallen op van Vlaamse gezinnen die opeens een waterfactuur van vele duizenden euro's in de bus kregen. Bij nazicht werd dan vastgesteld dat een ondergronds en dus verborgen lek aan hun eigen waterleiding hiervan de oorzaak was. Armoedeverenigingen en de Vlaamse ombudsman trokken recent nog aan de alarmbel. Want hoewel de Vlaamse drinkwatermaatschappijen over het algemeen lage "lektarieven" (met tot 60% korting) aanrekenen als kan worden aangetoond dat de klant zich niet bewust kon zijn van het waterverlies, werden ze hierin volkomen vrij gelaten. De drinkwatermaatschappijen hanteerden dan ook allemaal een eigen lektarief, dat sterk kon verschillen. Dat probleem is met het initiatief van de Vlaamse regering nu van de baan.

Maar daarmee zijn niet alle problemen opgelost. Want de meeste gemeenten houden ook bij lekken vast aan hun gemeentelijke saneringsbijdrage. Dat is een toeslag die wordt aangerekend voor de afvoer en zuivering van het verbruikte water. Die toeslag is de voorbije jaren enorm gestegen. Maar liefst tweehonderd Vlaamse gemeenten rekenen tegenwoordig het maximale tarief van 1,2208 EUR per kubieke meter aan. In 2005 deed nog maar één gemeente dat! Hoewel het weggelekte water bij een ondergronds lek nooit vervuild werd en er dus geen sanering nodig is, rekenen de gemeenten ook bij lekverlies de volledige saneringsbijdrage aan.

Hendrickx klaagde deze absurde situatie een tijd geleden al aan bij Vlaams minister Schauvliege. Een eerste stap is nu gezet, maar de onzekerheid blijft groot. Gezinnen die te goeder trouw slachtoffer worden van een lekke waterleiding lopen immers nog altijd het risico zware facturen te moeten ophoesten aan hun gemeente. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10 E-post: valerie vanpeel n-va be Url: www.n-va.be