Rijksoverheid


Pakketmaatregelen AWBZ hebben effect

Nieuwsbericht | 23-07-2010

De invoering van de pakketmaatregel in de AWBZ in 2009 heeft ertoe geleid dat minder mensen gebruikmaken van begeleiding. Daarmee heeft de maatregel het bedoelde effect gehad.

Dat schrijft minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de laatste voortgangsrapportage pakketmaatregel ABWZ die hij deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In vergelijking met vorig jaar kwamen op 1 januari 2010 41.000 mensen minder in aanmerking voor begeleiding (op een totaal van 190.000 per 1 januari 2010). De begeleiding is nu beperkt tot mensen met een matige of ernstige beperking op het vlak van zelfredzaamheid. De begeleiding bij participatie in de samenleving is vervallen. Hoewel de gevolgen van de pakketmaatregel voor de individuele cliënt vervelend kunnen zijn, is grote maatschappelijke onrust uitgebleven, constateert de minister.

Voormalig staatssecretaris Bussemaker besloot tot de pakketmaatregel in de AWBZ, om de zorg beschikbaar te houden voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Uit de cliëntenmonitor van zeven patiëntenorganisaties blijkt dat mensen oplossingen zoeken in eigen kring, en bij formele instanties als MEE en welzijnsvoorzieningen.