Vlaamse Overheid

opleidingscheques legt klemtoon op arbeidsmarktgericht aanbod

Aanpassing systeem opleidingscheques legt klemtoon op arbeidsmarktgericht aanbod

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 23 juli 2010

Op voorstel van Philippe MUYTERS, Vlaams minister van Werk, keurde de Vlaamse Regering vandaag een aanpassing goed aan het systeem van de opleidingscheques. Aanpassing van het systeem was nodig om het terug te laten aansluiten bij de initiële doelstelling: het verlagen van de financiële drempel voor werknemers die een opleiding willen volgen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Sinds de invoering van de maatregel steeg het benodigde budget van ongeveer 4,5 miljoen euro in 2003 tot meer dan 20 miljoen euro in 2010. Dit budget komt momenteel volledig op rekening van de VDAB. Men stelt echter vast dat slechts 40% van de opleidingcheques effectief gebruikt wordt voor arbeidsmarktgerichte opleidingen. De overige 60% gaat naar opleidingen die eerder gevolgd worden vanuit de optiek levenslang en levensbreed leren of uit persoonlijke interesse. Het gebruik van de opleidingscheques voor deze opleidingen is voortaan niet meer mogelijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om opleidingen fotografie, snit en naad, wijnkennis, koken, boekbinden, reisbegeleider, bloemschikken, ...

Het arbeidsmarktgericht maken van het systeem van de opleidingscheques was reeds opgenomen in de beleidsnota Werk van minister Muyters en in het Werkgelegenheids- en Investeringsplan (WIP) dat in december tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners werd afgesloten. Om de arbeidsmarktgerichtheid te verhogen, zal betaling van opleidingen met opleidingscheques voortaan enkel nog mogelijk zijn voor beroepsopleidingen die erkend worden binnen het stelsel van Betaald Educatief Verlof. Dit stelsel werkt met een vaste lijst van goedgekeurde opleidingen die een reële meerwaarde betekenen voor werknemers die hun positie op de arbeidsmarkt willen verbeteren.

Om het loopbaandenken verder te stimuleren, is het echter mogelijk om een uitzondering op deze lijst te bekomen op voorwaarde dat de opleiding die men wil volgen, past binnen het persoonlijk ontwikkelingsplan dat in het kader van loopbaanbegeleiding wordt opgemaakt.

De wijziging van het systeem van opleidingscheques betekent meteen ook een aanzienlijke structurele besparing voor de VDAB. Minister Muyters: "Deze maatregel past perfect in het beleid dat we als overheid willen voeren en waarbij efficiëntie en transparantie bovenaan staan. De middelen die we inzetten moeten maximaal resultaat bereiken. Door de werking en de middelen van de VDAB nog sterker te oriënteren op de arbeidsmarkt, wordt er echter niet geraakt aan de kernopdracht van de VDAB en blijft een sterke dienstverlening mogelijk."

De maatregel gaat in op 1 augustus 2010. De VDAB ontwikkelde een concreet communicatieplan om zo snel mogelijk alle betrokken partijen te informeren. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van de VDAB website (www.vdab.be/opleidingscheques), maar ook van de VDAB Servicelijn (0800/30 700). Daarnaast komt er gestructureerd overleg met de klassieke opleidingverstrekkers en een directe mailing naar alle relevante partners, inbegrepen kandidaat-cursisten.